BiH
3

Uhapšen Sefer Dervišević, osumnjičen za ratne zločine na području Cazina

FENA
Policijski djelatnici Granične policije BiH, na graničnom prijelazu Izačić, prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu, lišili su slobode osumnjičenog Sefera Derviševića rođenog 17. aprila 1963. godine u Šturliću, Cazin, državljanina BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen je da je u svojstvu pripadnika 5. korpusa Armije RBiH, tokom 1995., postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

On je osumnjičen da je naoružan, u svojstvu pripadnika 5. korpusa Armije RBiH, na području općine Cazin, u mjestu Šturlić zlostavljao, mučio i ponižavao civilne osobe bošnjačke nacionalnosti, uglavnom žene i starce, čiji članovi obitelji su bili angažirani u vojnim snagama NO AP ZB. Sefer Dervišević je osumnjičen da je civile, tukao, mučio i tjerao na ponižavajuće postupke na javnim mjestima (vezao žene da vuku automobil kao zaprega i sl.).

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predat tužiocu Tužilaštva BiH, koji će ispitati osumnjičenog te nakon toga odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.