{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uhapšen Husein Isaković, osumnjičen za ratne zločine u Bužimu

F
26.4.2015. u 10:31
4
62
Uhapšen Husein Isaković, osumnjičen za ratne zločine u Bužimu
4
Uhapšen Husein Isaković, osumnjičen za ratne zločine u Bužimu
Foto: Arhiv/Klix.ba
Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštvo BiH, pripadnici Granične policije BiH su na Graničnom prijelazu "Maljevac" lišili slobode osumnjičenog Huseina Isakovića, rođenog 1. oktobra 1969. godine u Bužimu.
Ovaj osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, u okviru istog predmeta u kojem je nedavno lišeno slobode sedam osumnjičenih za ratne zločine u Bužimu.

S obzirom na to da se ovaj osumnjičeni nalazio van BiH, na zahtjev tužilaštva raspisana je policijska potraga, te je lišen slobode čim je stupio na tlo Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije RBiH, VRS i NO AP Zapadna Bosna, kao pripadnik Vojne policije 505. brigade 5. korpusa Armije RBiH, zajedno sa drugim osumnjičenima sudjelovao u ratnom zločinu počinjenom u bivšem hotelu Radoč u Bužimu koji je služio kao zatvor.

Osumnjičeni se terete da su postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava, što je za posljedicu imalo da su u navedenom zatvoru lišeni života osam zarobljenih pripadnika VRS, jedan zarobljeni pripadnik (NO APZB) i tri civila simpatizera NO APZB, a u kojem zatvoru su nezakonito držani civili i ratni zarobljenici koji su bili izloženi mučenjima, silovanjima i nečovječnom postupanju.

Osumnjičeni će tokom dana biti predat postupajućem tužiocu koji će nakon ispitivanja osumnjičenog donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: