BiH
4

Uhapšen Husein Isaković, osumnjičen za ratne zločine u Bužimu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštvo BiH, pripadnici Granične policije BiH su na Graničnom prijelazu "Maljevac" lišili slobode osumnjičenog Huseina Isakovića, rođenog 1. oktobra 1969. godine u Bužimu.

Ovaj osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, u okviru istog predmeta u kojem je nedavno lišeno slobode sedam osumnjičenih za ratne zločine u Bužimu.

S obzirom na to da se ovaj osumnjičeni nalazio van BiH, na zahtjev tužilaštva raspisana je policijska potraga, te je lišen slobode čim je stupio na tlo Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije RBiH, VRS i NO AP Zapadna Bosna, kao pripadnik Vojne policije 505. brigade 5. korpusa Armije RBiH, zajedno sa drugim osumnjičenima sudjelovao u ratnom zločinu počinjenom u bivšem hotelu Radoč u Bužimu koji je služio kao zatvor.

Osumnjičeni se terete da su postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava, što je za posljedicu imalo da su u navedenom zatvoru lišeni života osam zarobljenih pripadnika VRS, jedan zarobljeni pripadnik (NO APZB) i tri civila simpatizera NO APZB, a u kojem zatvoru su nezakonito držani civili i ratni zarobljenici koji su bili izloženi mučenjima, silovanjima i nečovječnom postupanju.

Osumnjičeni će tokom dana biti predat postupajućem tužiocu koji će nakon ispitivanja osumnjičenog donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.