{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šest osoba uhapšeno zbog ratnog zločina u Bužimu

Piše: E. F./Klix.ba
21.4.2015. u 08:30
66
210
Šest osoba uhapšeno zbog ratnog zločina u Bužimu
66
Šest osoba uhapšeno zbog ratnog zločina u Bužimu
Foto: Ilustracija
Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području Bužima i Bosanske Krupe slobode lišili šest osoba zbog ratnog zločina.
Uhapšeni su Zijad Nanić. (1963) iz Bužima, Esad Kudelić (1966) iz Bužima, Nedžad Bapić iz Bosanske Krupe, Senad Salić iz Bužima, Samir Isaković (1971) iz Bužima i Hasan Mustafić (1954) iz Bužima, a zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području općine Bužim tokom 1994. i 1995. godine.

Počinjena krivična djela dovode se i u vezu sa djelima koja se odnose na individualnu i komandnu odgovornost.

Ove osobe su pod istragom Tužilaštva BiH i sumnjiče se da su u periodu od
novembra 1994. godine do augusta 1995. godine, za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, odnosno na teritoriji opština Cazin, Velika Kladuša i Bužim, između pripadnika 5. korpusa Armije RBiH s jedne strane i pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna (NO APZB) s druge strane i oružanog sukoba između pripadnika 5. korpusa Armije RBiH s jedne strane i pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), u improvizovanom zatvoru formiranom u Komandi 505. bužimske brigade, 5. korpusa Armije RBiH koja je bila smještena u bivšem hotelu ''Radoč'' u mjestu Radoču, opština Bužimi civile i ratne zarobljenike izlagali mučenjima, silovanjima i nečovječnom postupanju.

Nanić u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost 505. bužimske
brigade, Kudelić u svojstvu komandira voda Vojne policije u Komandi 505.
brigade te ostali u svojstvu vojnih policajaca, postupali su suprotno odredbama
međunarodnog humanitarnog prava, što je za posljedicu imalo da su u navedenom zatvoru 8 zarobljenih pripadnika VRS lišena života, jedan zarobljeni pripadnik (NO APZB) i tri civila simpatizera NO APZB.

Nanić i Kudelić su pod istragom zbog sumnje da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a Bapić, Salkić, Isaković i Mustafić krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protivratnih zarobljenika.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode bit će u zakonskom roku predati postupajućem
tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o podnošenju prijedloga za
određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: