BiH
383

Ugrizao vas je pas? Zapamtite njegovu boju i rasu ako ga želite prijaviti inspekciji

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ako niste od onih građana BiH koji su imali nesreću da ih napadnu psi lutalice, nadamo se da nikada nećete ni biti među njima. Ukoliko vam se to ipak dogodi, reagirajte na vrijeme, tražite odmah ljekarsku pomoć i zaštitite svoje zdravlje.
Građani imaju pravo na sigurnost i slobodno kretanje ulicom bez straha, a ako vam se desi da vas napadnu psi, svakako to prijavite policiji i drugim nadležnim institucijama, koje moraju snositi odgovornost za to, jer je njihova obaveza da riješe problem pasa lutalica, u čemu za sada nisu imali uspjeha.

U Kantonu Sarajevo napad pasa lutalica možete prijaviti i Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, tačnije Inspektoratu za veterinarsku inspekciju. Međutim, potrudite se dobro da zapamtite detalje napada i izgled pasa koji su vas napali.

Građanin Sarajeva koji je kontaktirao našu redakciji kaže kako je njegovu kćerku napao pas lutalica te da je imao namjeru to prijaviti Inspekciji, ali da se iznenadio pojedinim pitanjima u formularu koji se može naći na njihovoj stranici.

Naime, teško da će neko u tolikoj panici i strahu zapamtiti detalje koji se traže, i to da se obavezno navedu.

"Podaci o psima (obavezno naznačiti boju pasa, broj, uzrast/veličinu pasa, rasu i
oznake ako postoje i dr.", stoji u formularu.

Kolike su zaista šanse da ćete u takvoj situaciji zapamtiti ili prepoznati rasu psa te eventualno neke oznake, ako pretpostavimo da se misli na oznake koje ulični psi imaju na ušima, što ste vjerovatno već vidjeli. Šta vi mislite o ovim pitanjima?