Sastanak Brammertza i Vukčevića
0

Ugovor o ustupanju dokaza Srbije i BiH u oktobru

SRNA
Vladimir Vukčević
Vladimir Vukčević
Haški tužilac Serge Brammertz i srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević razgovarali su u Beogradu o nastavku saradnje dva tužilaštva i o regionalnoj saradnji, a istaknuto je da se tokom oktobra očekuje potpisivanje memoranduma o ustupanju dokaza srpskog tužilaštva i Tužilaštva BiH.

"Bez regionalne saradnje nema efikasnog progona izvršilaca ratnih zločina. Očekujemo tokom oktobra potpisivanje memoranduma sa BiH", rekao je Vukčević nakon sastanka sa Bramercom.

On je podsjetio da je već dva puta do sada otkazivano potpisivanje ovog sporazuma, isključivo zbog toga što je BiH odustajala.

Vukčević je rekao da je sastanak prošao u opuštenoj atmosferi, da glavne teme više nisu bile hapšenje Ratka Mladića i ostalih haških optuženika, nego nastavak saradnje kada je riječ o predmetima ratnih zločina.

On je dodao da na sastanku nije bilo riječi o procesu protiv Mladićevih jataka.

Vukčević je naveo da je na sastanku pomenut proces protiv (bivšeg kosovskog premijera) Ramuša Haradinaja, napominjući da je već poznat slučaj zastrašivanja svjedoka koji bi svjedočili protiv Haradinaja.

On je naveo da je nastala zabuna, jer je srpsko tužilaštvo pominjalo ubijanje potencijalnih svjedoka koji bi svjedočili protiv Haradinaja, odnosno očevidaca događaja, a ne onih koji su pod zaštitom haškog tužilaštva.
Vukčević je dodao da na sastanku nije pomenuta tema da haški osuđenici iz Srbije služe kaznu u Srbiji.

Haški tužilac Brammertz, koji se prethodno sastao sa predsjednikom Nacionalnog vijeća za saradnju sa Haškim tribunalom Rasimom Ljajićem, nije davao izjave.

Brammertz će susretom sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem završiti posjetu Srbiji.