Nakon susreta sa Brammertzom
0

Tadić: Haški tribunal nema novih uslova za Srbiju

FENA
Iz Haškog tribunala nema novih uslova za Srbiju, a u njenom je interesu otkrivanje ''sigurnosne i eventualno političke'' mreže pomagača bivšim haškim bjeguncima, kazao je u danas srbijanski predsjednik Boris Tadić nakon razgovora s glavnim haškim tužiocem Sergeom Brammertzom.

Razgovorom sa srbijanskim predsjednikom glavni tužitelj Tribunala u Hagu završio je svoj dvodnevni radni posjet Beogradu, u sklopu kojeg se sastao i sa srbijanskim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem te predsjednikom srbijanskog Nacionalnog vijeća za saradnju s haškim tribunalom Rasimom Ljajićem.

Nakon Brammertzova i Tadićeva razgovora nije bilo uobičajenog obraćanja novinarima, a Tadić je naknadno za beogradske medije kazao kako haški tribunal ne postavlja nove uvjete Srbiji te da bi otkrivanje mreže suradnika donedavnih haških bjegunaca koristilo samoj Srbiji.

Jedna od glavnih tema razgovora bila je regionalna suradnja na Balkanu, kazao je Tadić. Dodao je kako na prostoru jugoistočne Evrope ne mogu biti "uspostavljena kvalitetnija i moderna društva ukoliko u državama regije ne bude na viši nivo podignuta saradnja s Tribunalom" te ako razlog te saradnje ne bude "opredijeljenost političkih struktura u tim zemljama da mijenjaju sistem vrijednosti".

Srbijanski predsjednik je naglasio kako podupire Brammertzovu namjeru inzistiranja na regionalnoj suradnji.

Brammertz je u utorak na odvojenim sastancima u Beogradu razgovarao s predsjednikom srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom Rasimom Ljajićem i srbijanskim tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, a teme razgovora bili su detalji saradnje između Srbije i Haga kao i istraga o pomagačima u skrivanju haških begunaca.

Glavni haški tužitelj u Beogradu je boravio uoči podnošenja redovita šestomjesečnog izvještaja Vijeću sigurnosti UN o saradnji Srbije s Haškim sudom, koje bi trebalo slijediti sredinom novembra, a izvještaj bi Brammertz trebao predstaviti u Vijeću sigurnosti početkom decembra.