BiH
15

Ugostitelji na bh. planinama: Molimo Boga da sezona ne bude kao prošle godine

Piše: E.S.H.
Nakon katastrofalne prošlogodišnje zimske sezone kada je bilo veoma malo snijega i adekvatnih uslova na skijanje, ugostitelji na bh. planinama se nadaju da će ove godine situacija biti mnogo drugačija.

Vlašić, Bjelašnica i Jahorina su najposjećenije planine tokom zimskih dana. Posjetioci uživaju u skijanju, a najveće posjete se bilježe oko novogodišnjih praznika.

"Trenutno je prava jesen na Vlašiću. Zemlja je mokra, ima dosta vlage, ali i magle, pa je smanjen broj posjetilaca. Mi se nadamo da će snijeg početi padati već krajem novembra i da ćemo imati uspješnu sezonu" rekla je za Klix.ba Željka Pendeš iz hotela Pahuljica na Vlašiću. Najavila je aktivnosti za novogodišnje praznike i izrazila nadu da će snijega biti što će biti razlog za povećan broj ljudi koji će doći na Vlašić.

I pored teškog stanja u preduzeću ZOI '84, Bjelašnica će ipak spremno dočekati sezonu i skijaše. Draga Mijić, rukovodilac za prodaju i marketing hotela Maršal na Bjelašnici nam je rekao da se nadaju da će biti mnogo više snijega nego prošle godine.

"Iako smo i mi i ZOI '84 u teškoj situaciji, već sad smo spremni za sezonu. Molimo Boga da ne bude kao prošle godine i jedva čekamo snijeg", rekao je Mijić za Klix.ba. Hotel Maršal je Vladi Kantona Sarajevo ponudio sanacioni program koji je prihvaćen, te je ovom objektu obezbjeđeno 100.000 KM. Obnovljen je krov i plaćeni zaostali računi, a imaju u planu i praviti kongresnu salu i zatvoreni bazen što bi poboljšalo ponudu hotela.

Bjelašnica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bjelašnica (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Sezona kakva je bila prošle godine ne treba nikome, rekao nam je Dragan Sokolović, rukovodilac marketinga i prodaje Olimpijskog centra Jahorina.

"Bez obzira na tešku situaciju kakva vlada u svim ski centrima u regionu pokušavama da jednom pozitivnom atmosferom i optimizmom idemo u novu sezonu. U cilju poboljšanja usluga uradili smo nekoliko stvari na skijalištu", kazao nam je Sokolović.

Na skijališti su probijene nove skijaške staze. Na Skočinama u Prači je otvorena staza koja godinama nije bila u funkciji, a Sokolović kaže da bi ona mogla biti otkrovenje za ljubitelje skijanja. Rađeno je na stazi na Poljicama gdje je urađen komoditet po pitanju kvalitete skijanja.

"Radimo na kompletiranju sistema za vještačko osnježivanje, a uskoro ćemo početi sa punjenjem akumulacije i sa probnim fazama kako bi što prije dočekali temperature ispod nula stepeni koje će nam dozvoliti proizvodnju vještačkog snijega", ispričao nam je Sokolović.

Jahorina (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jahorina (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Na kraju nam je naglasio da svi koji imaju prošlogodišnje ski pasove imaju pravo na 50 posto jeftinije ovogodišnje ski pasove kao razumijevanje Olimpijskog centra Jahorina za lošu prošlogodišnju sezonu.