{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uginule životinje odvozit će se i u Hrvatsku

S
22.5.2014. u 14:11
1
9
Uginule životinje odvozit će se i u Hrvatsku
1
Uginule životinje odvozit će se i u Hrvatsku
Evropska komisija dala je saglasnost da se leševi uginulih životinja iz BiH zbrinjavaju i u Hrvatskoj, tako da se danas očekuje započinjanje odvoza prema ovoj susjednoj državi, saopšteno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u saradnji sa nadležnim tijelima Republike Srpske i FBiH, uspjelo je osigurati zbrinjavanje leševa uginulih životinja njihovim odvoženjem u kafileriju u Srbiji još u utorak, 20. maja, i već juče je započeo odvoz prikupljenih leševa životinja u Srbiju na uništavanje.

Iz Ministarstva napominju da je zbog situacije nastale usljed katastrofalnih poplava u BiH došlo do uginuća velikog broja životinja, te da se stvorila potreba za hitnim uklanjanjem životinjskih leševa, s ciljem sprečavanja nastanka i širenja zaraznih bolesti životinja, a posebno bolesti koje se mogu prinijeti i na ljude.

U saopštenju se napominje da će se na ovaj način doprinijeti smanjenju rizika od pojave i širenja zaraznih bolesti životinja na područjima koja su pogođena poplavama.

U toku protekla dva dana iz Kancelarije za veterinarstvo BiH uspješno je završena distribucija potrebnog zaštitnog materijala i opreme za sanaciju ugroženih područja iz zaliha prema punktovima koje su odredila nadležna tijela entiteta i Brčko distrikta.

Svjesni činjenice da je količina dostavljenog materijala i opreme nedovoljna u poređenju sa stvarnim potrebama, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH zatražilo je i dodatna sredstva, kao i materijal za provođenje preventivnih mjera kontrole zaraznih bolesti životinja od različitih donatora, uključujući Organizaciju UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: