BiH
11

Do sada spaljeno 152 tone leševa utopljenih životinja iz BiH

SRNA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U kafileriji u Inđiji spaljene su 152 tone leševa životinja koje su do sada dopremljene iz poplavljenih područja u BiH, a epidemiološka situacija uz rijeku Savu je dobra, rekla je Srni načelnica Veterinarske inspekcije Srbije Sanja Čelebićanin.

Ona je navela da su leševi životinja sa poplavljenih područja dopremljeni u 17 specijalnih kamiona, koje je obezbijedila kafilerija "Energozelena" iz Inđije, i to sa područja Bijeljine, Petrova, Bosanskog Šamca, Brčkog i Orašja, koja su bila poplavljena.

Čelebićaninova je navela da je to urađeno u skladu sa zaključkom Vlade Srbije da se pomogne u uništavanju leševa životinja koje su nastradale u poplavama u BiH i da u kafileriju u Inđiji mogu da se dovoze životinje iz svih poplavom ugroženih područja iz cijele BiH.

Prema njenim riječima, leševi tih životinja se iz BiH dopremaju u kafileriju u Srbiji pod posebnim uslovima, vanredno veterinarsko-sanitarnim mjerama, uz potrebnu dokumentaciju koja prati pošiljku i uz dozvolu Uprave veterine Srbije, kao i uz pratnju veterinarskih inspektora.

Čelebićaninova je rekla da se ti leševi prevoze specijalizovanim vozilima za transport leševa, koja moraju biti zatvorena, da se lako čiste, peru, dezifinkuju, iz njih ništa ne smije da curi ili da se rasipa da kontaminira područja kroz koja prolaze, moraju da imaju oznaku crne boje sa oznakom kategorije jedan, što znači da je teret namijenjen samo za uništenje.

"Bez svega ovoga, bez potrebne dokumentacije i dozvola, nema uvoza, jer je uvoz dozvoljen samo sa leševe životinja iz poplavljenih područja", rekla je Čelebićaninova.

Ona je navela da je epidemiološka situacija uz rijeku Savu dobra, da nema zaraznih bolesti životinja, a sve uginule životinje su nastradale usljed gušenja u vodi. "Leševi su uklonjeni, prati se stanje na tom podurčju, vrši asanacija terena", rekla je Čelebićanin.

Ona je podsjetila da je u Srbiji do sada uništeno 520 tona leševa uginulih životinja u poplavama i da se još samo sporadično otkrivaju leševi životinja u seoskim štalama, koji se odmah uklanjaju.