BiH
4

U spalionici u Inđiji spaljeno više od 450 tona leševa životinja iz BiH

FENA
S područja Bosne i Hercegovine u kafileriju "Energozelena“ u Inđiji dopremljen je i uništen na neškodljiv način 451.131 kilogram ostataka životinja, potvrdili su Agenciji FENA iz Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije.

Na pitanje da li je spomenuta akcija spaljivanja završena, iz Uprave za veterinu odgovorili su da je posljednja pošiljka tijela uginulih životinja s područja Brčkog, Orašja i Bijeljine dopremljena u Inđiju 13. juna.

"Kafilerija Energozelena je odmah po dospijeću u procesu proizvodnje poništila sav otpad životinjskog porijekla iz BiH, jer kafilerija radi neprekidno 24 časa u tri smjene", izjavili su iz Uprave.

Pojasnili su da su sve pošiljke bile dopremane specijalizovanim vozilima, a sadržaj konfiskata je bio smješten u dobro osigurane namjenske kontejnere obilježene kao „materijal kategorije 1”.

"Leševi životinja dopremani su u kafileriju u Inđiji iz svih poplavljenih područja BiH tj. Bijeljine, Orašja, Brčkog, Šamca i Laktaša", naveli su u izjavi za Fenu iz Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije.