BiH
2

Na spaljivanje u Inđiju otpremljeno 17 tona animalnog otpada iz okoline Bijeljine

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U posljednja dva dana iz bijeljinskih naselja Brodac i Velino Selo uklonjeno je oko 17 tona animalnog otpada, koji je otpremljen u preduzeće "Energo zelena“ u Inđiju.

Procjena je da će danas i sutra biti završeno uklanjanje leševa u obje ove bijeljinske mjesne zajednice, teško pogođene poplavama u RS-u.

Gradska uprava osigurala je dovoljan broj vozila i mehanizacije.

Na području obiju mjesnih zajednica, koje je posjetila i Radmila Čojo, pomoćnica ministra za resor veterinarstva RS-a, napravljeni su punktovi na kojima se vrši provođenje sistemske dezinfekcije vozila, na izlazu i ulazu u navedeno područje.

Osigurane su sve mjere pojačanog veterinarskog nadzora kod životinja koje su zbrinute i spašene, a koje podrazumijevaju: liječenje oboljelih životinja (povećan broj pneumonija, mastitisa, pobačaja, infekcija zbog mehaničkih povreda i drugo), a vlasnicima životinja osigurane su besplatne intervencije.

Za sada nema pojava zaraznih bolesti, mada se epizotiološka situacija može ocijeniti kao nesigurna, zbog velikog broja životinja koje su premještane i nepoznatog su zdravstvenog statusa.

Na gradskoj deponiji „Eekodep“ u Bijeljini do 26.maja ukupno je zbrinuto oko 20 tona animalnog otpada zakopavanjem.

Osim malih životinja zbrinut je i drugi animalni otpad (namirnice animalnog porijekla, hrana za životinje itd.).

Zbrinjavanje su izvršile stručne komunalne i veterinarske službe, a zoohigijenski normativi na gradskoj deponiji ocijenjeni su kao dobri.