BiH
84

UG Zašto ne: Prekinuti s praksom zastrašivanja aktivista civilnog društva

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Udruženje građana "Zašto ne" iz Sarajeva najoštrije osuđuje, kako navodi, napade i laži medija koji se finansiraju iz budžeta Republike Srpske, zahtijevajući da se prekine s praksom zastrašivanja aktivista civilnog društva i manipulacijom građana i građanki u BiH.

"Od samog početka legitimnih protesta za JMB, poslanici stranaka iz Republike Srpske su plasirali očigledne laži o nacionalističkom karakteru protesta, prijetili policijskom represijom i krivičnim prijavama protiv građana i građanki, ne prezavši čak ni od toga da proteste predstave kao "talačku krizu", kako ju je okarakterisala poslanica SNSD-a Dušanka Majkić", saopćeno je danas iz UG "Zašto ne".

Ocjenjuju da političari iz RS-a, evidentno nenaviknuti na javno i otvoreno izražavanje nezadovoljstva građana njhovim nesavjesnim radom, "sada su nastavili sa pritiscima i pokušajima dalje diskvalifikacije ove iskrene građanske akcije koja je uspjela spasiti život jednom djetetu, fabrikujući kroz režimske medije neistine o 'finansijskim sredstvima iz američkih izvora' kojima su finansirani protesti".

"U tekstu koji je jučer objavljen u nekoliko štampanih i online medija koji godinama dobijaju netransparentne donacije od Vlade Republike Srpske, u pokušaju da se diskredituju JMBG protesti, posebno je izdvojena naša organizacija", navode iz "Zašto ne".

Podcrtavaju da ne osjećaju potrebu da odgovaraju na, kažu, neistine koje su ovi mediji objavili o "finansiranju JMBG protesta od strane američkih fondacija i organizacija", jer hiljade građana i građanki koji su učestvovali i podržali proteste u BiH i širom svijeta vrlo dobro znaju kako se do njih došlo.

"Smatramo, pak, da je neophodno reagirati na kontinuirane napade i pritiske koji dolaze od političkih struktura iz RS-a i medijske manipulacije koje plasiraju putem medija koje drže pod svojom kontrolom", dodaju u ovom udruženju.

Mišljenja su da su pritisci kojima su izloženi motivirani potrebom političara iz RS-a da opravdaju svoj brzi povratak u državne institucije.

U Udruženju su stava da fabrikovanjem ovakvih huškačkih tekstova i napadima na ovu organizaciju, političari iz RS-a žele poslati indirektnu poruku civilnom društvu u RS-u i građanima da će svaki pokušaj, kako navode, opravdanog bunta protiv nesposobnog režima u RS-u biti proganjan i represivno ugušen.

Navode u Udruženju također da takvim potezima vlasti u RS-u, na čelu s Miloradom Dodikom, svjedoče i aktivnosti policije RS na zastrašivanju "nepodobnih" medija i pojedinaca u Republici Srpskoj.

Iz UG "Zašto ne" smatraju da odgovaranje na takve optužbe znači pravdati se onima koji podržavaju politiku da se životi tek rođenih beba koriste kao element ucjene za ostvarivanje vlastitih političkih ciljeva.

"Poručujemo partijama iz RS, kao i svim drugima koji su u proteklom periodu plasirali slične laži o djelovanju naše organizacije, da UG "Zašto ne" sigurno neće, kao što su to u slučaju donošenja Zakona o JMB uradile neke partije, podleći pritiscima, lažima i prijetnjama", navodi "Zašto ne" u saopćenju.