{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Građani su izmanipulirani, ovo nije dobro rješenje za JMB

17.7.2013. u 20:19
185
158
Građani su izmanipulirani, ovo nije dobro rješenje za JMB
185
Građani su izmanipulirani, ovo nije dobro rješenje za JMB
Predloženim rješenjim Zakona o JMB, Vijeće ministara stvara pretpostavke za opasan presedan u smislu nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH, saopćilo je Udruženje građana "Zašto ne".
Ovakvim pristupom, vladajuće partije zloupotrebljavaju odluku najviše sudske instance u BiH i nastavljaju krojiti zakone u skladu sa uskostranačkim dogovorima i interesima, pokušavajući istovremeno stvoriti utisak da su napravili napor da odgovore na opravdane zahtjeve građana i građanki koji su postavljeni tokom junsko-julskih protesta. Na ovaj način su partije koje sudjeluju u Vijeću ministara pokazale nepoštivanje institucije Ustavnog suda BiH, ali i građana i građanki, navodi se u saopćenju.

"Evidentno je da su napori građana i građanki urodili plodom i činjenica je da su institucije BiH ozbiljno počele da razmatraju ovo pitanje, te ovakav tok događaja možemo pripisati isključivo odlučnoj i beskompromisnoj građanskoj akciji u prethodnih mjesec i po dana. Smatramo, međutim, da svi mi zajedno nismo svakodnevno izlazili na ulice i ulagali nadljudske napore da ujedinimo glas običnih ljudi širom BiH, ali i svijeta, da bismo na kraju bili izmanipulisani i iskorišteni kao alibi za nastavak prakse ignoriranja pravnog poretka i institucija ove zemlje.

Odluka Ustavnog suda nametnula je samo obavezu usklađivanja imena opština sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS. Ovaj vrlo lako rješiv pravni problem je dobio političku dimenziju politikantskim djelovanjem Ministra civilnih poslova Sredoja Novića, koji je predložio izmjene zakona koje prevazilaze okvire odluke Ustavnog suda, što je dalje dovelo do uvođenja građana i građanki u stanje pravne nesigurnosti, stanja koje je dovelo do direktnog ugrožavanja života novorođene djece u BiH. Vijeće ministara nije smjelo dozvoliti da urgentni proces implementacije odluke Ustavnog suda bude iskorišten kao arena za debatu o političkim rješenjima JMB pitanja, te da svojim današnjim prijedlogom legitimizira ovakav princip djelovanja institucija vlasti. Svjedoci smo da se na sličan način pokušala zloupotrijebiti i odluka Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci”, koja još nije implementirana upravo zbog postavljanja dodatnih političkih zahtjeva koji nemaju veze sa samom presudom", navodi se u saopćenju.

“Na kraju, želimo naglasiti da će, bez obzira na to da li će ovo rješenje biti usvojeno u Parlamentu BiH, pitanje blokade zakona o JMB neusvajanjem odluke Ustavnog suda i odnosa političkih partija prema istom, biti svakako jedno od najvažnijih pitanja na kojima će građani i građanke formirati svoje stavove na narednim izborima. Stoga, pozivamo sve poslanike/ce u Parlamentu BiH da dobro razmisle na koji način će tretirati ovo pitanje i koju poruku će poslati građanima i građankama o svojoj odgovornosti prema njima i institucijama ove države.” – poručuju iz UG Zašto ne.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: