BiH
18

Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Visoki predstavnik hitno da poništi odluku o referendumu u RS-u

FENA
Foto:  Klix.ba
Foto: Klix.ba
Udruženje žrtava i svjedoka genocida traži od visokog predstavnika da hitno poništi odluku o referendumu u Republici Srskoj o Tužilaštvu i Sudu BiH te da je proglasi "protivustavnom i da spriječi dalje manipulacije i privatnu politiku koju vodi Milorad Dodik ugrožavajući stabilnost Bosne i Hercegovine i regiona.
  • Odluka o referendumu Narodne skupštine manjeg BiH entiteta o Sudu i Tužilaštvu BiH je jedna u nizu privatnih odluka Milorada Dodika -saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Po povratku iz Beograda Milorad Dodik pred međunarodnu zajednicu postavio je, kaže se u saopćenju Udruženja, navodna četiri zahtjeva da bi odustao od referenduma, čime je još jednom pokazao da su organi manjeg BiH entiteta, uključujući i Skupštinu, samo sredstvo u privatnoj politici koju vodi Milorad Dodik.

  • Od svih sudova i tužilaštava u demokratskom svijetu za Milorada Dodika i beogradsku političku svitu jedino su srbijanski sudovi i tužilaštva nezavisni i nisu antisrpski i jedini mogu biti nadležni za procesuiranje ratnih zločina na prostoru BiH - navodi se u saopćenju.

  • Sud i Tužilaštvo BiH doživljava sličnu sudbinu Međunarodnog Tribunala u Haagu koji je od početka rada do danas nazivan antisrpskim i još uvijek se sjećamo nastupa Tomislava Nikolića koji je pred skupštinom UN-a čak sabirao vremenske kazne izrečene ratnim zločincima iz reda srpskog naroda - popodsjećaju iz Udruženja.

  • Mi žrtve zločina smo imali i imamo niz zamjerki na rad Suda i Tužilastva BiH, Sudova u regionu i Međunarodnog tribunala, ali su naše kritike uvijek bile u funkciji poboljšanja rada i davanja podrške. Nažalost, svjedoci smo da državna strategija za progon ratnih zločinaca u BiH ne funkcionira, krivični progon zločinaca u regionu ne funkcionira i naslijeđe Međunarodnog tribunala u Hagu ostaje "mrtvo slovo na papiru". Mi žrtve zločina imamo legitimitet da tražimo da se apsolutno poboljša efikasnost sudova i tužilaštava u BiH i regionu,a za Milorada Dodika referendum o Sudu i Tužilaštvu, je samo najbolje sredstvo za rušenje svih državnih institucija BiH i same BiH, kaže se u saopćenju iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Smatraju da je "jasno zašto se Dodik usmjerio na Sud i Tužilaštvo,a nije na druge državne institucije koje takođe sistemski ukida, jer je upravo "lažnom pričom o antisrpskim sudovima i tužilaštvima želio mobilizirati srpski narod u manjem BiH entitetu za referendum".