{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik i zvanično zatražio sjednicu NSRS o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH

F
2.7.2015. u 15:03
0
169
Dodik i zvanično zatražio sjednicu NSRS o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH
0
Dodik i zvanično zatražio sjednicu NSRS o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH
Milorad Dodik
Predsjednik RS-a Milorad Dodik danas je i zvanično dostavio zahtjev Narodnoj skupštini za sazivanje posebne sjednice na kojoj bi se reaktivirala odluka o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, koja je usvojena još 2011. godine.
On je na pres-konferenciji u Banjoj Luci podsjetio da je tada odluka odgođena, a sada će biti reaktivirana i neće biti povučena, bez obzira i na sve autoritete u svijetu.

-RS se ne može odreći referenduma - rekao je Dodik i dodao da, ukoliko bi visoki predstavnik u BiH poništio odluku Narodne skupštine RS-a o referendumu, ona neće biti objavljena u "Službenom glasniku RS-a“.

Smatra da je najoptimalnije da se referendum održi u prvoj sedmici semptembra, a to je, kaže, dovoljno vremena da se eventulano i Ustavni sud RS-a izjasni, ukoliko bi odluka o reaktiviranju referenduma bila "blokirana“ od Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.

Uvjeren je da će taj sud potvrditi da RS ima pravo na referendum.

Dodik zagovara neki novi model Tužilaštva i Suda BiH, ali, kaže, mora da odražava ustavnu poziciju BiH.

Nije želio da komentira primjedbe da je iniciranje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH u RS-u antidejtonska aktivnost, ističući da je to odbrana "Dejtona“, jer su te pravosudne institucije formirane mimo tog ugovora.

Kazao je da oni koji to negiraju ne mogu pokazati odredbu Ustava u kojoj to stoji.

-RS ovim referendumom brani Dejtonski sporazum i ono što je napisano u Ustavu - ustvrdio je Dodik i naveo da će se građani na referendumu izjasniti o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Ako građani odbiju rad Suda i Tužilaštva BiH to će onda značiti, kazao je, da se odluke tih pravosudnih institucija neće primjenjivati u RS-u.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: