BiH
56

Dodik: Na referendumu odbaciti djelovanje Suda i Tužilaštva BiH na prostoru RS-a

FENA
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će u prvim danima naredne sedmice tražiti posebnu sjednicu Narodne skupštine RS o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH te da se odbaci njihovo djelovanje na prostoru RS-a.

"Nametnuli su nam Sud i Tužilaštvo da progone srpske vojnike i oficire, a da puštaju one zločince za koje svi znaju da su počinili zločin i čiji su zločini dokumentovani i čiji se zločini institucionalno brane od institucija BiH. Zato ću ja, kao predsjednik Republike Srpske, u prvim danima naredne sedmice predložiti i zahtijevati posebnu sjednicu Narodne skupštine da raspiše referendum te da odbaci postojanje Suda i Tužilaštva BiH i njegovo djelovanje na prostoru Republike Srpske", ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Kozarskoj Dubici.

Dodao je da srpski narod "ne može da odustane od istine o Srebrenici".

"Ne može se govoriti o samo jednom izolovanom događaju iz jula 1995. godine, a ne uzeti u obzir kontinuitet zločina koji se dešavao od 1991. do 1995. godine. Naravno da se slažemo da je Srebrenica mjesto zločina, ali zločina u kontinuitetu u kome su gotovo podjednako stradali i Srbi i Bošnjaci. Jedina razlika je što su Srbi uporno ubijani u kontinuitetu, a očigledno u jednom koncentrisanom trenutku ubijen je ogroman broj Bošnjaka", ustvrdio je on.