Pristup predmetima
19

Udruženje žrtava i svjedoka genocida osudilo potez VSTV-a: Izručili ste suverenitet BiH

D. Be.
Foto: J. N./Klix.ba
Foto: J. N./Klix.ba
Udruženje žrtava i svjedoka genocida najoštrije je osudilo potez Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) nakon što je Klix.ba objavio informaciju da je srbijanskom udruženju "na tacni" izručen pristup predmetima ratnih zločina u bh. sudovima.
"Dok organizacije žrtava rata u Bosni i Hercegovini već 10 godina bezuspješno pokušavaju doći do najosnovnijih brojčanih podataka u vezi suđenja pred sudovima u BiH, VSTV je srbijanskom udruženju “na tacni” izručilo sve predmete ratnih zločina i tako izručilo i suverenitet Bosne i Hecegovine", smatraju u ovom udruženju.

Skandalom su nazvali činjenicu da su predmeti ustupljeni bez ikakvih ograničenja.

"U predmetima se nalaze izjave svjedoka, materijalni dokazi i sve je to dato jednom udruženju. Ponovo podsjećamo javnost da nam pravosuđe u BIH na čelu sa VSTV-om sistemski uskraćuje informacije o sudbini oko 850 predmeta tzv. A lista Pravila puta Rimskog sporazuma, za koje je Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ocijenilo da postoji dovoljno dokaza za procesuiranje i koji su vraćeni u Bosnu i Hercegovinu od kada im se gubi trag.

To je jedan od razloga zašto ne podržavamo tzv. Revidiranu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina, jer sakrivanje A liste od žrtava i javnosti je zaštita i sakrivanje ratnih zločinaca. Neka odgovore zašto se skoro dvije decenije u BiH ne procesuiraju svi oni koji su bili dio projekata zločinaca presuđenih u Den Hagu, počevši od Milovana Stankovića, poslijeratnog ministra odbrane u RS-u, odgovornog za zločin genocida do Branka Kvesića, ministra unutrašnjih poslova u “HR-HB” i stotina drugih koji su svoje utočište pronašli u Srbiji i Hrvatskoj", saopćeno je iz Udruženje žrtava i svjedoka genocida.

Pozvali su međunarodnu zajednicu i sve one koji mogu i trebaju djelovati da konačno otklone kočnice u pravosudnom sistemu BiH.

"I da omoguće zakonski, fer i korektan postupak, a ne da se zbog interesa susjednih država "nad nama provodi novi genocid tako što se štite i glorifikuju ratni zločinci, negira genocid, presuđeni ratni zločinci prebacuju iz BiH u susjedne države i oslobađaju, do ove direktne državne podvale VSTV-a da se Srbiji bukvalno izruče predmeti ratnih zločina iz BiH."

Za kraj su poručili kako bi odgovorni u VSTV-u podnijeli kolektivnu ostavku da su "moralni i opredjeljeni za zaštitu žrtava".