Saznaje Klix.ba
198

Skandal: VSTV udruženju iz Srbije omogućio pristup predmetima ratnih zločina u bh. sudovima

A. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH je na sjednici održanoj 16. oktobra donijelo odluku da se Srpskom udruženju za krivičnopravnu teoriju i praksu, čije je sjedište u Beogradu, radi sačinjavanja ekspertize osigura pristup predmetima ratnih zločina u bh. sudovima, saznaje Klix.ba.
Iz VSTV-a je za Klix.ba potvrđeno da je tog dana u okviru tačke 3. dnevnog reda "informacije predsjednika" razmotreno pismo, odnosno zahtjev Srpskog udruženja za krivičnopravnu teoriju i praksu iz Beograda kojim se od VSTV-a BiH traži saglasnost za provođenje istraživanja u sudovima u BiH, u vezi s pitanjem procesuiranja predmeta ratnih zločina.

"Vijeće je usvojilo zaključak kojim se Srpskom udruženju za krivičnopravnu teoriju i praksu daje odobrenje da provede istraživanje u sudovima u Bosni i Hercegovini koji su sudili i sude u predmetima ratnih zločina", potvrdili su nam u VSTV-u.

Međutim, kako saznajemo, iako je VSTV navedenom udruženju prvobitno odobrio da od sudova u BiH dobije završene predmete, zbog određenih "nesporazuma" pojedini kantonalni sudovi su predstavnicima udruženja ustupili čak i otvorene predmete, dakle one na kojima se radi.

Naš izvor u VSTV-u nam je kazao da je time napravljen veliki problem, budući da je presedan da jedno udruženje ima uvid u predmete na kojima se još uvijek radi.

Kakve namjere zapravo ima ovo beogradsko udruženje otkrio je nedavno njegov predsjednik Stanko Bejatović.

Bejatović je, naime, za Glas Srpske rekao da istraživanjem treba da budu obuhvaćena pitanja vezana za efikasnost otkrivanja, procesuiranja i stepena kažnjivosti ili nekažnjivosti ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. godine kroz njihovo procesuiranje pred Haškim tribunalom i sudovima Srbije, BiH, Hrvatske i Crne Gore.

"Tri su većinska stava da se u najvećem procentu procesuiraju pripadnici srpskog naroda, da kod dva druga naroda nema istinske volje za poduzimanje mjera privođenja pravdi zbog učinjenih ratnih zločina od pripadnika tih naroda te da je Haški tribunal osnovan s ciljem da sudi pripadnicima srpskog naroda i da u radu tribunala u nemalom broju slučajeva prednost ima politika nad pravom, što ne bi smjelo da se desi. Uz naučno-istraživačke metode želimo da dokažemo da li su ti stavovi opravdani ili ne", kazao je Bejatović.

Slučajno ili ne, Ministarstvo odbrane Republike Srbije promovisalo je prije dva dana u beogradskom Domu Vojske Srbije knjigu Ilije Brankovića naslovljenu "Tuzlanska kapija – režirana tragedija" kojom se pokušava revidirati sudski utvrđene činjenice.

Branković svojom drugom knjigom po redu pokušava osporiti drugostepenu presudu Suda Bosne i Hercegovine kojom je Novak Đukić osuđen na 20 godina zatvora. Novi naslov predstavlja sramnu reviziju prošlosti uz svesrdnu podršku Ministarstva odbrane Republike Srbije.