{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Udruženje "Zašto ne" objavilo aplikaciju "Glasometar"

F
9.9.2014. u 14:00
2
31
Udruženje "Zašto ne" objavilo aplikaciju "Glasometar"
2
Udruženje "Zašto ne" objavilo aplikaciju "Glasometar"
Udruženje građana “Zašto ne” objavilo je internet aplikaciju za testiranje glasačkih preferencija “Glasometar”.
Ova aplikacija zainteresiranima omogućava da se upoznaju o stavovima i radu partija u periodu pred Opće izbore 2014., a nalazi se na web adresi www.glasometar.ba.

Iz tog udruženja navode da će aplikacija omogućiti potencijalnim biračima u BiH da testiraju svoje stavove i mišljenja o ključnim pitanjima u bh. politici, te da ih uporede sa stavovima i mišljenjima 18 najrelevantijih partija u BiH.

Ističu da su stavovi partija, koji su dio aplikacije, nastali kao procjena njihovog stvarnog stava po svim pitanjima, te su kombinacija izjava zvaničnika, glasanja u parlamentima, programa i javnih dokumenata partija, kao i odgovora partija na upitnik koji im je poslan u pripremnom periodu.

Aplikacija sadrži 32 pitanja i za ispunjavanje cijelog upitnika potrebno je najviše 15 minuta.

"Aplikaciju Glasometar je, u okviru predizbornih aktivnosti za prošle Opće izbore u BiH 2010., ispunilo oko 25.000 građana BiH, a ove godine očekujemo još veći interes korisnika, kao i da aplikacija mnogima pomogne da lakše i informiranije donesu odluku na predstojećim izborima", saopćeno je iz Udruženja “Zašto ne”.

Aplikacija glasometar.ba ove godine realizuje se u saradnji sa slovačkom organizacijom Kohovolit , te koristi tehničko rješenje razvijeno i korišteno za potrebe općih i lokalnih izbora u Slovačkoj, i drugim zemljama EU, te je dio Votematch inicijative koja objedinjuje izborne kalkulatore iz 14 zemalja zapadne Evrope.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: