BiH
2

Udruženje "Zašto ne" objavilo aplikaciju "Glasometar"

FENA
Udruženje građana “Zašto ne” objavilo je internet aplikaciju za testiranje glasačkih preferencija “Glasometar”.

Ova aplikacija zainteresiranima omogućava da se upoznaju o stavovima i radu partija u periodu pred Opće izbore 2014., a nalazi se na web adresi www.glasometar.ba.

Iz tog udruženja navode da će aplikacija omogućiti potencijalnim biračima u BiH da testiraju svoje stavove i mišljenja o ključnim pitanjima u bh. politici, te da ih uporede sa stavovima i mišljenjima 18 najrelevantijih partija u BiH.

Ističu da su stavovi partija, koji su dio aplikacije, nastali kao procjena njihovog stvarnog stava po svim pitanjima, te su kombinacija izjava zvaničnika, glasanja u parlamentima, programa i javnih dokumenata partija, kao i odgovora partija na upitnik koji im je poslan u pripremnom periodu.

Aplikacija sadrži 32 pitanja i za ispunjavanje cijelog upitnika potrebno je najviše 15 minuta.

"Aplikaciju Glasometar je, u okviru predizbornih aktivnosti za prošle Opće izbore u BiH 2010., ispunilo oko 25.000 građana BiH, a ove godine očekujemo još veći interes korisnika, kao i da aplikacija mnogima pomogne da lakše i informiranije donesu odluku na predstojećim izborima", saopćeno je iz Udruženja “Zašto ne”.

Aplikacija glasometar.ba ove godine realizuje se u saradnji sa slovačkom organizacijom Kohovolit , te koristi tehničko rješenje razvijeno i korišteno za potrebe općih i lokalnih izbora u Slovačkoj, i drugim zemljama EU, te je dio Votematch inicijative koja objedinjuje izborne kalkulatore iz 14 zemalja zapadne Evrope.

Vezani članci