BiH
15

Na platformi "Čiste liste" građani mogu pronaći podatke o kandidatima za Opće izbore

Piše: D. K.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Udruženje građana (UG) "Zašto ne" i Transparency International (TI) BiH organizovali su danas ispred sarajevske Katedrale uličnu akciju na kojoj su predstavili online platformu "Čiste liste", koja građanima omogućava uvid u različite informacije o kandidatima za Opće izbore.

Ovaj alat za informisanje ima za cilj da glasači na predstojećim izborima dobiju priliku da se na jednom mjestu informišu o radu i učinku političkih stranaka i njihovih kandidata u mandatu 2010-2014. godina.

Potencijalni glasači posjetom stranici "Čiste liste" mogu na vrlo jednostavan način saznati kako će im izgledati glasački listići na izbornim mjestima, ko su kandidati na listama za sve nivoe vlasti za koje će glasati i kako su u prethodnom periodu djelovale i finansirale se političke stranke koje su ih kandidovale.

Ova platforma je jedinstvena, budući da nijedna druga online platforma u BiH ne nudi mogućnost ovako jednostavnog pregleda kandidata na listićima za svaku pojedinu osobu.

Osim toga, za one kandidate koji su u proteklom mandatu obnašali funkcije, mogu dobiti dodatne informacije, od biografija, preko rada u institucijama, pa do ispunjenja obećanja partije koju predstavljaju ukoliko su obnašali izvršne funkcije.

Na kandidatskim listama političkih partija za septembarske izbore nalazi se 500 ponovljenih kandidata koji su obnašali funkcije u svim zakonodavnim i izvršnim tijelima u BiH.

Platforma "Čiste liste" sadrži najrelevantnije informacije o pojedinačnim učincima kandidata koje su objavili revizorski i inspekcijski organi, nevladine organizacije i mediji.

Ponovljeni kandidati nalaze se na 35 različitih izbornih listi partija i kolacija, a ponovljen je i jedan nezavisni kandidat.

Organizatori ulične akcije poručuju kako sve ove informacije treba da pomognu boljem i lakšem informisanju birača pred predstojeće izbore u BiH i pomognu im da političke stranke i njihove kandidate na izborima ocjene na temelju njihovog stvarnog učinka u institucijama ove zemlje.

Damir Dajanović iz UG "Zašto ne" kazao je novinarima da te informacije do sada nisu bile prikupljene na jednom mjestu.

"Mi smo uzeli kandidatske liste za ove izbore i uporedili ih sa ljudima koji su obnašali neku funkciju u nadležnim organima vlasti. Došlo smo do podatka da se radi o 500 ponovljenih kandidata. Svaki od tih ljudi ima svoj 'score card', koji sadrže prisustva sjednicama, inicijative i zakonske prijedloge koje je ta osoba podnijela", rekao je Dajanović.

Tim podacima, kako je naveo, pridruženi su i Istinomjerovi indeksi o ispunjenosti obećanja njihove stranke.

"Pored kandidatskih, na web stranici postoje i 'score card' političkih stranaka. U njima su navedeni podaci o tome koliko je neka stranka ispunila obećanja, procenat kandidata koje je ponovo kandidovala na ovim izborima, kao i broj ukupnih kandidata", naglasio je Dajanović.

Političke stranke ispunile su samo tri posto obećanja koja su dale u mandatu 2010-2014., od čega oko dva posto na nivou BiH i Federacije BiH (FBiH), a četiri posto na nivou Republike Srpske (RS).

"Uglavnom su ispunili ona obećanja na kojima nije bio potreban apsolutno nikakav rad", dodao je Dajanović.

Ivana Korajlić iz TI BiH rekla je kako se ova organizacija u proteklom periodu bavila prvenstveno istraživanjem finansiranja političkih partija.

"Smatramo da je jako bitno biračima i tu informaciju ponuditi, ne samo o tome koji su sve izvori finansiranja, već i koliko je pojedina stranka dobijala sredstava i budžeta", kazala je Korajlić.

Navela je da je nedavno predstavljen dio tog istraživanja, koji je pokazao kako je za stranke u 2014. godini planirano izdvajanje oko 24 miliona KM.

"Na web stranici 'Čiste liste' nalaze se informacije i za prethodnu godinu, tako da građani mogu da uporede iznos sredstava sa kojima stranke raspolažu i način raspolaganja tim sredstvima kroz utvrđena kršenja zakona", poručila je Korajlić.