{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prijavite nepravilnosti koje uočite tokom izbornog procesa u svojim sredinama

24.9.2014. u 12:58
2
6
Prijavite nepravilnosti koje uočite tokom izbornog procesa u svojim sredinama
2
Prijavite nepravilnosti koje uočite tokom izbornog procesa u svojim sredinama
UG "Zašto ne" je danas pokrenuo novu online platformu IzborniMonitor.ba, koja će građanima i građankamau BiH omogućiti da, na jednostavan način, prijave sve nepravilnosti koje uoče tokom izbornog procesa u svojim sredinama.
U svrhu evidentiranja svih problema i nepravilnosti, IzborniMonitor.ba omogućava svim korisnicima i korisnicama da anonimno i na jednostavan način prijave uočenu nepravilnost kroz interaktivnu mapu u sekciji za prijavu problema, te je lociraju kako bi ona bila vidljiva na interaktivnoj mapi. Osim prijave problema, građani i građanke će moći i da pregledaju već prijavljene probleme, vide lokacije na kojima su prijavljeni, kao i da automatski dobijaju izvještaje o svim problemima prijavljenim u određenom gradu ili području.

Na ovaj način, IzborniMonitor.ba omogućava građanima i građankama da se aktivno uključe u procese monitoringa izbora, te da prijavom svih uočenih grešaka i zloupotreba utiču na to da se broj zloputreba smanji, odnosno da se dokumentuje svaka povreda ovog procesa. Ova platforma bi trebala omogućiti i nadležnim institucijama da bolje prate situaciju na terenu, te adekvatno reaguju na prijavljene povrede izbornog procesa. Tim Izbornog Monitora će redovno pratiti sve prijave i reagirati blagovremeno i adekvatno na sve hitne situacije i očite zloupotrebe izbornog procesa, te obaviještavati nadležne institucije o svim relevantnim i verificiranim prijavama.

Udruženje građana ¨Zašto ne¨ je pokenulo i informativnu i monitoring kampanju Izborni Monitor, koja ima za cilj da građanima i građankama u BiH približi cijeli izborni proces, te da im pruži prostor da i sami djeluju u cilju njegovog što transparentnijeg provođenja kroz identificiranje nepravilnosti, kako bi se sve eventualne zloupotrebe i neregularnosti svele na najmanju moguću mjeru. U sklopu ove kampanje, aktivisti/ce UG “Zašto ne” će posjetiti preko 10 gradova širom BiH, gdje će građanima/kama prezentirati ovu platformu i sve njene mogućnosti.

Neki od problema koje građani/ke mogu prijaviti bi bili: problemi sa registracijom za glasanje, nepravilnosti u vođenju kampanja, nedozvoljeno oglašavanje, nedozvoljeno nagovaranje, ucjene ili prisila, kupovina glasova, pogrešno informisanje, greške u radu biračkih odbora i izbornih komisija, kršenje izborne šutnje, onemogućavanje glasanja, nasilje, grožavanje slobode okupljanja ili kretanja i sl. Platforma također nudi sve relevantne informacije o izborima, te može poslužiti građanima/kama da se što bolje i potpunije informišu o svojim pravima i obavezama, ali i o pravima i obavezama svih političkih subjekata i nadležnih institucija koje učestvuju u izbornom procesu.

Problemi se mogu prijaviti online, putem web stranice www.izbornimonitor.ba ili e-maila [email protected], ali i slanjem SMS-ova ili pozivima na brojeve telefona: 061 359 428, 063 212 243 i 066 856 879, čime je i građanima i građankama koji nemaju pristup interentu omogućeno da prijave uočene zloputrebe.

Svaka prijava problema od strane građana i građanki biće anonimna i vidljiva na samoj stranici, a obradom i prikupljanjem veće količine prijava ćemo moći pratiti trendove i upoznati javnost o tome koliko se Opšti/Opći Izbori 2014. u BiH provode u skladu sa propisanim pravilima, navode iz UG "Zašto ne".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: