BiH
3

TI BiH počeo sa monitoringom izborne kampanje

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Transparency International Bosne i Hercegovine sa zvaničnim početkom predizborne kampanje počinje monitoring oglašavanja za 10 političkih stranaka u elektronskim i štampanim medijima, kao i praćenje predizbornih skupova.

U saopćenju TI BiH se navodi da je cilj monitoringa utvrđivanje troškova predizborne kampanje i sprečavanje zloupotreba u finansiranju izbornih kampanja, kao i poređenje podataka dobijenih kroz nezavisni monitoring s podacima koje stranke prijavljuju u svojim finansijskim izvještajima.

TI BiH će, uz pomoć agencije za media monitoring, pratiti oglašavanje u elektronskim i štampanim medijima za sljedeće stranke i njihove kandidate: Socijaldemokratska partija BiH (SDP), Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB), Demokratska fronta (DF), Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZBiH), Narodna stranka radom za boljitak (NSRZB), Savez nezavisnih socijaldemokrata - Milorad Dodik (SNSD), Srpska demokratska stranka (SDS), Partija demokratskog progresa (PDP) i Demokratski narodni savez (DNS).

"Osim oglašavanja, bit će praćeni i predizborni skupovi za navedene partije, imajući u vidu da je tokom kampanje za prošle opšte izbore 2010., TI BiH identifikovao brojne zloupotrebe propisa o finansiranju kampanje upravo kroz neprijavljivanje troškova predizbornih skupova i finansiranje ovih aktivnosti iz budžeta javnih institucija", navodi se u saopćenju.

TI BiH poziva i građane da, ukoliko primijete bilo kakve nepravilnosti tokom predizborne kampanje i zloupotrebe u vidu potkupljivanja glasača, korištenja pomoći za poplavljena područja u svrhu predizborne kampanje, korištenje javnih ustanova i institucija za kampanju, itd., prijave ove nepravilnosti TI BiH putem besplatne linije 0800 55555.

Takođe, TI BiH ponovo apeluje na političke stranke da objave troškove i izvore finansiranja predizborne kampanje i na taj način pokažu odgovornost prema biračima, te da u ovoj kampanji prekinu praksu zloupotrebe funkcija u institucijama s ciljem promovisanja svojih političkih partija.

"TI BiH će informacije o oglašavanju stranaka objavljivati na sedmičnoj osnovi, kako bi se na vrijeme informisali građani, te poredilo oglašavanje kroz cijeli period predizborne kampanje", navodi se u saopćenju TI BiH.