BiH
19

Udruženje vlasnika nargila barova: Ovakav Zakon o zabrani pušenja će povećati broj nezaposlenih

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Udruženje vlasnika nargila barova i ljubitelja nargile - vodene lule u FBiH oglasilo se povodom novog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih proizvoda ističući kako su ogorčeni restriktivnim odredbama koje se tiču njihove djelatnosti.

Vlasnici nargila barova naglasili su kako je u ovom Nacrtu duhan koji se koristi u proizvodnji cigareta izjednačen sa smjesom koju koriste za pripremu nargile, a da je nargila izjednačena sa cigaretama te za nju vrijede iste zabrane.

"Ovakva će zabrana jasno je već sada imati za rezultat porast broja nezaposlenih na tržištu rada, što će u konačnici rezultirati i udarcem na budžet Federacije, s obzirom da redovno izmirujemo svoje obaveze prema državi. Smatramo da smo u dosadašnjem poslovanju pokazali apsolutnu predanost poštovanju svih zakona naše države, ali se sa ovakvim izmjenama postavlja pitanje mogućnosti daljeg poslovanja i u konačnici izdržavanja velikog broja porodica.

Želimo napomenuti da se naše udruženje obraća ispred 75 nargila barova sa područja FBiH koje trenutno okupljamo i u kojima radi 522 uposlenika, dok je realna sika da na području FBiH posluje u najmanju ruku dvostruko veći broj nargila barova koji svakodnevno pristupaju našem udruženju", kažu u saopćenju.

U većini zemalja EU nargila dozvoljena

Iz Udruženja skreću pažnju na činjenicu da u mnogim zemljama EU postoje zakoni koji ograničavaju upotrebu duhana i duhanskih proizvoda kojima vodena lula-nargila nije zabranjena odnosno nije ograničena njena upotreba na način koji predviđa nacrt predmetnog federalnog Zakona. Kao primjer navode zemlje kao što su Njemačka, Austrija, Mađarska, Švedska, Velika Britanija, Slovenija, Hrvatska i druge, gdje vodena lula-nargila kao proizvod nije zabranjena zakonom jer je nargila osnovni proizvod svih nargila barova i sama zabrana posluživanja nargile dovodi zapravo do zatvaranja svih nargila barova jer im je nargila osnovni proizvod koji prodaju i samim tim nargila je u ovim objektima svrha postojanja, poslovanja, zapošljavanja i opstanka.

"Hrvatskoj kao članici EU je u 2016 godini postavljen rok za usklađivanje zakona sa EU zakonom o duhanskim proizvodima, kojeg su Evropski parlament i Vijeće Evrope već usvojili. Direktiva EU 2014/40 od 03.04.2014 god. između ostalog u duhanskim proizvodima zabranjuje dodatne okuse sa izuzetkom mentola koji će biti izbačeni do 2020. godine, a dozvoljava se jedino duhan sa okusima za nargile.

U cijelosti razumijemo potrebu da se poduzimaju koraci koji imaju za cilj smanjenje korištenja duhanskih prerađevina, posebno među maloljetnim osobama, te smo slobodni ponuditi vam rješenja koja bi odgovarala kako zaštiti zdravlja nepušača, tako i pravu postojećih korisnika nargile. Uvjereni smo da zajedno možemo iznaći rješenja koja neće rezultirati porastom broja nezaposlenih, posebno među mladim osobama kao ni dodatno otežati poslovanje djelatnosti koju mi zastupamo, što je neminovnost ukoliko se nacrt Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje usvoji u postojećem obliku", navodi se u saopćenju.

Spremni na rigorozne kazne

Iz Udruženja mole donosioce zakona da uzmu u obzir slijedeće mogućnosti koje bi u konačnici dovele do regulisanja njihove djelatnosti:

  • Rigorozno kažnjavanje objekata i odgovornih lica koji omogućavaju konzumiranje nargile – vodene lule, pa čak i ulazak u objekat maloljetnim licima
  • Uvođenje posebne atestirane ventilacije u nargila barove
  • Zakonski regulisati normative i minimalne cijene nargile (kako bi dodatnim restrikcijama smanjili mogućnost sive ekonomije)
  • Odvajanje carinskog tarifnog broja za smjesu za nargilu od onog koji ima rezani duhan (koji se sada koristi u oba slučaja)
  • Formiranje registra uvoznika, vrsta, firmi i proizvođača smjese za nargilu, koje će rezultirati uređenijem tržištu
  • Uvođenje posebne metodologije za kontrolu rada i poslovanja nargila barova
  • Dodatno poboljšati sanitarne uslove uvođenjem posebne vrste sanitarnog minimuma
  • Mogućnost da objekti koji ispunjavaju minimalne uslove budu obavezni plaćati godišnju licencu - taksu i time naprav dodatni priliv novčanih sredstava u budžet FBiH, koji bi mogao biti kanalisan ka uređenju ove djelatnosti i trenutnog stanja na tržištu

"Apsolutno smo spremni za bilo koji modalitet koji bi rezultirao uređenijem tržištu i regulisanju ove oblasti, a ni u kom slučaju zabrane, jer bi jedini rezultat toga bio zatvaranje objekata", poručili su iz Udruženja vlasnika nargila barova i ljubitelja nargile – vodene lule FBiH.