Potvrđeno
1.5k

Udruženje "Srbska čast" radi na formiranju paravojne formacije u Republici Srpskoj

Piše: Er. M.
Bosanskohercegovačke obavještajno-sigurnosne službe raspolažu saznanjima da udruženje "Srbska čast" radi na formiranju paravojne formacije u Republici Srpskoj, potvrdio je za Klix.ba ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

"Raspolažemo tim informacijama već duže vrijeme. Prikupili smo dosta informacija vezano za to", rekao je Mektić.

Istakao je kako nikakve detalje ne može još uvijek iznositi u medije s obzirom na to da će detaljni izvještaj biti dostavljen Tužilaštvu BiH. Mektića smo pitali i da li je tačno da je kompletan proces formiranja paravojnih formacija povezan s vlastima u entitetu Republika Srpska.

"Ne bih davao operativne informacije. Sve što imamo dostavit ćemo Tužilaštvu BiH. Iznošenjem bilo kakvih detalja raskrinkao bih kompletnu obradu tog predmeta", kazao je Mektić.

Žurnal je danas objavio kako predsjednik "Srbske časti" iz Republike Srpske Igor Bilbija vrši regrutaciju osoba iz kriminalnog miljea koji će činiti okosnicu buduće paravojne formacije.

Pripadnici "Srbske časti" fotografisani su 12. decembra 2017. godine u crnim majicama i maskirnim uniformama u sali za sjednice Narodne Skupštine Republike Srpske.

Pripadnici
Pripadnici "Srbske časti" u Narodnoj skupštini RS

"'Srbska čast' i podmladak Veterana RS Powers održali su u Narodnoj Skupštini RS sastanak na kojem se govorilo o formiranju jedinice sastavljene od ova dva udruženja, koji će učestvovati u svečanom postrojavanju i defileu povodom 9. januara, neustavnog Dana Republike Srpske", piše u dokumentima sigurnosnih agencija koje još navode da je na sastanku razgovarano i o eventualnim intervencijama ukoliko opozicija bude preduzimala opstrukcije rada vlasti".

Skupštinski prostor za djelovanje "Srbske časti" osigurao je Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine RS. On, međutim, na pitanja Žurnala, odgovara da nije primijetio boravak niškog specijalca s ruskim odlikovanjima Bojana Stojkovića u prostorijama Narodne skupštine RS.

"S Veteranima Republike Srpske sarađujem i saglasan sam da oni kao NGO mogu koristiti prostor Narodne skupštine", kazao je Stevandić.

Milorad Dodik sa pripadnicima “Srbske časti”
Milorad Dodik sa pripadnicima “Srbske časti”

U prvom redu sjedili su Igor Bilbija iz Prijedora i Bojan Stojković iz Niša koji su vođe "Srbske časti". Bilbija je ime poznato iz rubrike crna hronika s obzirom na to da je hapšen zbog prostitucije, lihvarstva i organizovanog kriminala. Bojan Stojković iz Niša slovi za "najjačeg Srbina". Nosilac je ordena koji mu je uručio ruski general Valerij Vječesljavević Kaljakin, a zajedno sa svojim kolegama iz "Srbske časti" prošao je obuku u kampu 63. padobranske brigade u Nišu.

Tokom 2007. godine boravio jeu vojnoj bazi "Ševatske Livade" u Preševu. Dio obuke je, prema izvorima Žurnala, zahvaljujući vezama s ruskim ratnim veteranima okupljenim oko Udruženja "Naslednici pobede", prošao i u Moskvi, a formu održava u ruskom Humanitarnom centru u Nišu.

Pripadnici
Pripadnici "Srbske časti" na ulicama Banja Luke

"Predsjednik 'Srbske časti' iz Republike Srpske Igor Bilbija vrši regrutaciju osoba iz kriminalnog miljea koje će činiti okosnicu buduće paravojne formacije, dok je omladinska organizacija Power baza za regrutovanje", navedeno je u dokumentima sigurnosnih agencija BiH.

Prije tri dana, tokom obilježavanja neustavnog Dana RS-a, pripadnici ove paravojne formacije su, također, učestvovali u defileu na ulicama Banje Luke. Međutim, njihovo prisustvo zabilježeno je i dva dana poslije, kada su automobili srbijanskih registarskih oznaka, s grbom "Srbske časti" bili parkirani na nekoliko mjesta u RS-u.

Da je vlast Milorada Dodika sklona angažiranju paravojnih i parapolicijskih jedinica pokazuje slučaj iz 2014. godine. Tada su, pred izbore, automobilima MUP-a RS u BiH ušli Donski Kozaci, paravojna formacija koja se nalazi na crnoj listi EU. Među njima je bio i Nikolaj Đakonov, Kozak koji je učestvovao u proruskim operacijama u Ukrajini. Nakon što su mediji razotkrili njihov ulazak, vlasti RS-a su saopćile da su Kozaci došli na ples u centru Banje Luke.