BiH
148

Udruženje porodica s četvero i više djece: Djeca su bogatstvo kojim se BiH treba dičiti

Piše: M. B.
Bosanska Kelly Family
Bosanska Kelly Family
Statistike i stručnjaci upozoravaju kako je BiH počela zahvatati bijela kuga. Rađa se sve manje djece, područne škole se zbog manjka učenika zatvaraju, a vlasti većinom deklarativno rade na tom problemu.

Udruženje roditelja, RVI i ostalih s četvero i više nadarene djece preuzelo je stvar u svoje ruke i odlučili su se boriti za budućnost djece u ovoj državi. Njihov cilj je da sa svim građanima svojim zalaganjem, dobrom voljom i podrškom doprinesu kvalitetnijem i sretnijem životu ove djece.

"Udruženje smo osnovali prošle godine u julu i cilj nam je da majkama koje su rodile četvero i više djece putem sistema (vlasti i zakona) osiguramo da imaju neka sredstva. Teško je kada imate petero djece i šaljete ih u školu, a nemate im dati marku za sendvič. Bijela kuga je već zakucala na vrata BiH, mladi ne osnivaju porodice jer nemaju uvjeta, a vlasti, pogotovo općine, bi mnogo mogle učiniti na rješavanju ovog problema", rekao je za Klix.ba Dževad Raščić, predsjednik Udruženja.

Na području KS ima 15.000 djece koja su iz ovakvih porodica, a kako Raščić ističe, nijedna porodica nije dobila sredstva niti ih je neko posjetio da pita kako žive.

"Imamo dobre prijatelje koji nam pomažu. Tu su djeca koja žele trenirati, ali ne mogu jer to košta, talentovana su za muziku, ali ne mogu kupiti instrument, znaju igrati košarku ili fudbal, ali nemaju novca da se usavršavaju, imamo inovatore čiji talent propada jer nemaju novca da putuju na takmičenje. Djeca su u ovoj državi na marginama. Ovo je jedina zemlja kojoj djeca ne trebaju jer ne vodi računa o njima, a zemlja bez djece je osuđena na propast. Mi imamo djecu i omladinu, imamo bogatstvo koje ne možemo prepoznati", ističe Raščić.

Bosanska Kelly Family

Porodice koje imaju četvero i više djece često su izložene predrasudama i kritikama zbog velikog broja djeca u vrijeme ekonomske krize. Raščić ističe kako je to pogrešno i da se trebamo dičiti tim bogatstvom. I sam je otac petero djece te nikada nije požalio zbog toga.

"Uspjeli smo zahvaljujući supruzi na prvom mjestu. Dosta je odricanja, ali ulaganje u njihovo obrazovanje i odgoj je najveća investicija i tada kažete da ste uspjeli. Imao sam sreću da sam zarađivao i djeca su imala ono što im je bilo potrebno. Govorili su mi da mi to ne treba, predrasude su bile prisutne. Ali imao sam viziju i strpljenje, trebate osjetiti za šta su vam djeca talentovana i raditi s njima", kaže Raščić.

Njegova porodica poznata je pod imenom Bosanska Kelly Family. Svi su muzički talentovani i sviraju zajedno već dvije godine. Nastupali su na promocijama knjiga i humantiranim koncertima, a u planu imaju i snimanje CD-a. Nisu organizovali nikakve koncerte jer je obrazovanje djece bilo na prvom mjestu.

"Volio bih da građanima vratimo osmijeh na lice i pokažemo da možemo, da imamo pozitivne priče, samo trebamo udružiti snage i boriti se. Imamo mnogo volontera koji nam pomažu i prodaju naše markice s imenom i pečatom našeg udruženja, naravno, imaju validne akreditacije, a sva prikupljena sredstva trenutno idu za pomoć bolesnoj djeci iz ovih porodica", rekao je Raščić.

Iako je udruženje registrirano u KS, oni djeluju i pomažu djeci iz drugih dijelova BiH. Ističu da ime i vjera uopće nisu bitni, već djeca koja su budućnost. Svi dobri ljudi koji žele pomoći na bilo koji način mogu se javiti na broj telefona 061/865-896, otići u prostorije Udruženja u ulici Višnjik 46, ili potražiti informacije na njihovoj Facebook stranici.