Učiniti njihovo djetinjstvo sretnijim
136

Volonteri udruženja "Smješak" pomažu socijalno ugroženoj djeci

Piše: M. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Na ulicama Sarajeva svakodnevno vidimo brojnu djecu koja oskudno odjevena prose ili prodaju nešto. Ti prizori ne ostavljaju nikoga ravnodušnim. Građanke Jasmina Iković i Berina Tiro, osnovale su Udruženje za pomoć socijalno ugroženoj djeci "Smješak" kako bi na sve moguće načine pokušale učiniti sretnije djetinjstvo ovoj kategoriji djece.
Članovi udruženja
Članovi udruženja "Smješak" (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"U našem komšiluku, u školama, na ulici ili na poslu svakodnevno dolazimo u dodir sa djecom koja nemaju šta da jedu, nemaju zdravstveno osiguranje koje im je potrebno za liječenje, nemaju pribor za školu jer njihovi roditelji nisu u mogućnosti to da im pruže. To nas je i podstaklo da osnujemo udruženje jer svaki se čovjek lijepo osjeća kada zna da će usrećiti nekoga i izmamiti dječiji osmijeh", rekla je u razgovoru za Klix.ba predsjednica Udruženja Jasmina Iković.

Kako kažu Iković i Tiro, ovim putem žele olakšati djeci i krenule su u ovaj projekt s elanom.

"Imamo volontere koji su školarci i studenti koji žele pomoći. Među njima su i članovi nekih drugih nevladinih organizacija. Svi skupa želimo učiniti bolju sadašnjost i budućnost te djece", istakla je Iković.

Udruženje "Smješak" je nedavno osnovano. Cilj je pružiti edukaciju i upoznati socijalno ugroženu djecu i djecu sa hendikepom sa svojim pravima, informisati ih, pomoći pri izboru srednje škole, pomoći oko učenja, proširiti njihovo znanje, ali i osigurati im osnovne uvjete za život.

"Nekoj djeci je potrebna pomoć pri učenju ali njihovi roditelji nemaju sredstava da plate instruktora. Mi želimo pomoći njima. Također, planiramo održavati kurseve stranih jezika, informatike i računara jer nemaju svi pristup tehnologiji. Nekome je potreban pribor za školu, nekome odjeća. Trudit ćemo se da ta djeca dobiju sve što im je potrebno", rekla je Tiro koja je predsjednica Skupštine udruženja.

Volonteri ovog udruženja danas su imali informativni pult ispred Katedrale gdje su građane upoznavali sa svojim radom te su prikupljali donacije za aktivnosti ovog udruženja. Ispred Katedrale ć biti i sutra, a 3. i 4. marta će svoj štand preseliti ispred BBI centra tako da će svi moći doći, porazgovarati s njima i pomoći u realizaciji njihovih aktivnosti.

"Primarno nam je da sada obiđemo škole i dobijemo spiskove djece kojoj je potrebna pomoć, te saznati šta je to što je njima neophodno kako bi im to pokušali osigurati. Također, trenutno tražimo i prostorije koje bismo opremili i u kojima bi se održavale sve navedene aktivnosti", kazala je Iković.

Iz Udruženja "Smješak" ističu kako će rado sarađivati sa ostalim nevladinim organizacijama jer je svima cilj socijalno ugroženoj djeci učiniti život boljim.

Ukoliko želite postati volonter ovog udruženja ili vam je potrebno više informacija obratite se na e-mail adresu [email protected] ili na broj telefona 062 535 700.