25 godina
78

Udruženje logoraša Mostar: Zatvaranje logora tzv. Herceg-Bosne značilo ja naše novo rođenje

Piše: R. D.
Edin Batlak i Emir Hajdarović (Foto: R. D./Klix.ba)
Edin Batlak i Emir Hajdarović (Foto: R. D./Klix.ba)
Godišnjicu potpisivanja Vašingtonskog sporazuma i početka zatvaranja logora tzv. Herceg-Bosne konferencijom za medije i večerašnjom javnom tribinom obilježava Udruženja logoraša Mostar.

Predsjednik Udruženja Emir Hajdarović i član Nadzornog odbora Edin Batlak prisjetili su se tih teških dana marta 1994. godine, ali i patnje i terora koji su prolazili, oni i još 20 hiljada logoraša, u tristotinjak dana postojanja logora Herceg-Bosne.

Edin Batlak kaže kako je taj dan prije 25 godina njegov istinski rođendan, jer onaj ko nije prošao takve kazamate ne zna u potpunosti cijeniti slobodu.

Edin Batlak (Foto: R. D./Klix.ba)
Edin Batlak (Foto: R. D./Klix.ba)

"Uz rođenje moje djece, to mi je najradosniji dan. Ulazeći u ovaj dio Mostara gdje je narod bio izašao na ulice da dočeka i pozdravi logoraše, morao sam pustiti suzu. Bila je to suza radosnica. Nakon toga sam ja, kao i većina Mostaraca, koji sam bio pasionirani ljubitelj ptica, "štiglićar", donio odluku da nikad više u životu nijednu pticu neću držati u kavezu", kazao je Batlak.

Dodao je da su ljudi u logorima tzv. Herceg-Bosne bili doslovno broj i rob te manje vrijedni od obične kutije šibica.

"Kad su nas prozivali da idemo na prvu liniju raditi, bili smo prozivani kao robovi i kao brojevi. To vam dovoljno govori kakvi su naši naknadni osjećaji bili kad smo izašli na slobodu. To što smo mi proživjeli, ja ne bih poželio ni svom dušmaninu, ni onom koji me je zatvorio u logor", zaključio je Batlak.

Emir Hajdarović je u 21. godini postao logoraš, a u 308 dana promijenio je pet različitih logora, od kojih su dva najgora - Dretelj i Vojno.

Emir Hajdarović (Foto: R. D./Klix.ba)
Emir Hajdarović (Foto: R. D./Klix.ba)

"Niko od nas nije imao presudu, bio je zatvoren što se zvao imenom i prezimenom kojim se zvao. Sjećam se kako je prošlo nekoliko dogovora kad smo mi očekivali oslobađanje. Od toliko najava i očekivanja ni onda kad ulazite u kamione niste sigurni gdje ćete, jer smo već jednom proživjeli takav scenarij", prisjetio se Hajdarović.

Kazao je da se nijedan logor tzv. Herceg-Bosne ne može mjeriti s Vojnom, da su svi ostali hoteli sa četiri ili pet zvjezdica u odnosu na taj kazamat u kojem je vedrio i oblačio ratni zločinac Marko Radić Maka.

"Onda smo svi emotivni kad dobijemo oslobađajuću poresudu Marka Radića. I baš zbog tog događaja 19.3.1994. godine bilo je rođenje svih nas", kazao je Hajdarović.

Detalj s konferencije za medije (Foto: R. D./Klix.ba)
Detalj s konferencije za medije (Foto: R. D./Klix.ba)

Na konferenciji su otvorene brojne teme bitne za ovu društvenu grupu, kao što je ona o Zakonu o žrtvama torture koji je od 2006. godine u parlamentarnoj preceduri. Kazano je i da je Tužilaštvo HNK odbacilo krivičnu prijavu koju su logoraši podnijeli protiv Čovića i Ljubića za izazivanje vjerske i nacionalne mržnje te spomenut i slučaj oslobađanja Marka Radića.

Udruženje logoraša Mostar večeras od 19 sati u Centru za kulturu organizira Javnu tribinu "Mir i sloboda" na kojoj će uvodna predavanja imati Miro Lazović, Ivo Komšić i Šefkija Džiho.