30 godišnjica zatvaranja
61

Mostarskim logorašima zabranjena posjeta bivšem stratištu na Heliodrom, cvijeće položili kod kapije

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Povodom 30. godišnjice početka zatvaranja logora HVO-a, članovi Udruženja logoraša Mostar, porodice žrtava i brojne delegacije iz cijele BiH su posjetili prostor bivšeg logora Heliodrom, te položili cvijeće i odali počast žrtvama togj logora kod ulazne kapije, jer im ulazak do mjesta stradanja zabranjen.
Predsjednik Udruženja logoraša Mostar, Emir Hajdarović ispred zatvorene kapije gdje su logoraši ukazali na značaj stratišta sa transparentom na kojem su ispisan imena stradalnika je zahvalio brojnim logorašima i članovima njihovih porodica, te delegacijama sa svih nivoa vlasti u BiH što su došli obilježiti ovaj važni datum, koji je kako je kazao za sve one koji su izašli iz logora novi dan rođenja.
Emir Hajdarović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Emir Hajdarović (Foto: G. Š./Klix.ba)

Naglasio je kako današnje okupljanje ispred Heliodroma nije nikakav protest, nego okupljanje u znak sjećanja na sve ono što se dogodilo, jer je kako je poručio, obaveza preživjelih da njeguju kulturu sjećanja, kako se zločini ne bi ponovili više nikada.

"Volio bih da je ovaj događaj i ovo što obilježavamo mnogo ljepše nego što jeste. Ali sjećanje na ove ljude i sjećanje na ono što se desilo prije 30 godina je neophodno, jer ako ne budemo njegovali prošlost izgubit ćemo budućnost", rekao je Hajdarović.

Edin Batlak (Foto: G. Š./Klix.ba)
Edin Batlak (Foto: G. Š./Klix.ba)

Član Nadzornog odbora Udruženja logoraša Mostar Edin Batlak je naglasio kako su došli na Heliodrom da bi poslali poruke mira. "I pored 77 žrtava mi ovdje ponavljamo stoti put da presuda Haškog tribunala za udruženi zločinački poduhvat HVO-a nikako nije bila presuda hrvatskom narodu nego ljudima koji su krivi za jednu lošu politiku u lošim vremenima", rekao Batlak.

Podsjetio da je 19. marta 1994. godine počelo raspuštanje logora HVO-a, kroz koje su prošle hiljade logoraša čija je, kako je naglasio jedina krivica što su bili za cjelovitu Bosnu i Hercegovini ili su bili Bošnjaci.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Kako je jedno od osnovnih ljudskih prava, pravo na slobodu ističe da oni kojima je silom bila oduzeta ta sloboda, koji su preživjeli, napokon su je i dočekali počevši od 19. marta 1994. godine, zbog čega je Udruženje logoraša Mostar odlučilo da ovu 30. godišnjicu obilježi sa dvije aktivnosti koje će poslužiti da se prisjete svih ubijenih, ranjenih i mučenih logoraša.

Tim povodom za sinoć je u Centru za kulturu Mostar održana tribina pod nazivom "Od koncentracionog logora do muzeja", a nakon današnje posjete lokalitetu bivšeg stratišta na Heliodromu i odavanja počast svim ubijenim logorašima, u Narodnom pozorištu Mostar bit će održana Komemoracija za 77 ubijenih logoraša Heliodroma.

Važno je napomenuti da su suorganisatori ovogodišnjeg programa, pored Udruženja logoraša Mostar i organizacije iz Republike Hrvatske i to Documenta-Centar za suočavanje sa prošlošću i YIHR- Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatske.