{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Udruženje logoraša Mostar: Uvredljivo je da Kolinda nije niti jednom spomenula hašku presudu

24.1.2018. u 17:27
23
110
Udruženje logoraša Mostar: Uvredljivo je da Kolinda nije niti jednom spomenula hašku presudu
23
Udruženje logoraša Mostar: Uvredljivo je da Kolinda nije niti jednom spomenula hašku presudu
Foto: Arhiv/Klix.ba
Povodom nedavne posjete Bosni i Hercegovini predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, oglasilo se Udruženje logoraša Mostar, ocijenjujući posjetu potcjenjivačkom, ponižavajućom i uvredom za logoraše i sve žrtve zločina kojima je u haškoj presudi "Prliću i ostalima" presuđeno.
"Dajući prednost dijalogu kao jedinom mogućem načinu prevazilaženja svih nesporazuma, naša očekivanju su bila da je ovo jedinstvena prilika da se zvanična politika Hrvatske odredi prema presudi Međunarodnog suda u Hagu koja je izrečena za UZP i ratni zločin koji je učinjen za vrijeme HRHB. Ovim putem izražavamo duboroko razočarenje svih logoraša Mostara kao žrtava ovog zločina da predsjednica Hrvatske gospođa Grabar-Kitarović nije u zvaničnom obraćanju ni spomenula hašku presudu", navodi se u saopćenju logoraša.

Udruženje logoraša Mostar smatra da je ovakav postupak krajnje potcjenjivački, ponižavajući i naravno predstavlja uvredu za sve logoraše i sve žrtve ovog zločina.

"Zar ovaj postupak predsjednice nije dovoljna potvrda nastavka dugogodišnje neiskrene politike Franje Tuđmana prema BiH", pitaju se dalje logoraši, naglašavajući kako Grabar-Kitaroivć koja je prema Muniri Subašić tzv. 'kraljica' na usputnom zaustavljanju u Ahmićima ostavlja cvijeće spomen obilježje žrtvama ratnog zločina HVO-a uz prisustvo lokalnog imama.

"Logoraši Mostara ukazuju i energično smo protiv bilo kakvih zloupotreba presude šestorki izrečene u Hagu, da se ista koristi kao ulog u političkim nagodbama za ovo ili ono. Na kraju obraćamo se javnosti s porukom da ovakvi postupci ne pridonose pomirenju među narodnima u BiH. Da se ne zaboravi – da se ne ponovi", stoji u saopćenju koje potpisuje Safet Nožić, predsjednik Udruženja logoraša Mostar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li se BiH adekvatno i humano odnosi prema migrantima?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: