Relaksiranje odnosa
10

Udruženje logoraša Mostar: Hrvatska treba prihvatiti haške presude, a s logorašima se nagoditi o tužbama

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Udruženje logoraša Mostar danas je obilježilo 24. godišnjicu početka zatvaranja logora HVO-a. Obilježavanju su prisustvovali i logoraši iz Zavidovića i Žepča, a bilo je govora o aktuelnim logoraškim temama.

"Važno je danas podsjetiti da je Haški sud potvrdio presudu 'Prliću i ostalima', a logoraši kao žrtve su iz nje dobili samo moralnu satisfakciju. Sada treba vidjeti kako će se ona implementirati i odraziti na status logoraša", kazao je Safet Nožić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja logoraša Mostar.

Edin Batlak kazao je kako je Savez logoraša u BiH neposredno poslije presude pokrenuo aktivnosti u vezi s obeštećenjima, odnosno podizanja tužbi protiv Republike Hrvatske.

"Zajednički stav našeg udruženja je bio da je neumjesno odmah poslije presude govoriti o podizanju tužbe protiv Hrvatske, jer se ni emocije nisu stišale. Očito je da je rukovodstvo u Sarajevu željelo poslati poruku bivšim logorašima da vode brigu o njihovim interesima, a mi u Mostaru smo dokaz da to baš nije tako", izjavio je Batlak.

Ponovljena je kritika rada Saveza logoraša u BiH koji vodi Jasmin Mešković i koji, kako kažu mostarski logoraši, ignorira najbrojnije i najaktivnije udruženje u svom sastavu.

"Mi smo zagovornici ideje da se, ako advokati iz Hrvatske i naše zemlje kažu da postoji osnova za tužbu, to radi kroz jedan tzv. pilot-projekt jednog ili dvojice logoraša. Treba biti svjestan da u Hrvatskoj ne postoji dobra klima i neće se uz odobravanje gledati na takav čin, odnosno pojavit će se hiljadu jedna prepreka", kazao je Batlak.

On je dodao da bi bilo idealno da u narednom periodu dođe do promjene vlasti u dvije zemlje te da se u povoljnijem kontekstu riješi ovaj složeni problem.

"Onda bi najbolje bilo tražiti nagodbu između Republike Hrvatske i bivših logoraša, što bi prema našem mišljenju potpuno relaksiralo odnose između dviju zemalja, a relaksiralo i odnose Bošnjaka i Hrvata kod nas. Hrvatska treba prihvatiti presude, a u relaksiranim odnosima dalje graditi odnose između dviju zemalja, a i naš put u EU bi onda bio lakši", rekao je Batlak.

Spomenuta je i krivična prijava protiv Čovića i Ljubića zbog neprihvatanja presude i izazivanja rasne i vjerske mržnje. Zatraženo je od nadležnog tužiteljstva da se napokon počne baviti pravim problemima.