Kako do pravde?
89

Hajdarović: Tužbe logoraša protiv Hrvatske trebaju biti državni projekat, a ne pojedinačna inicijativa

Piše: R. D.
Emir Hajdarović (Foto: R. D./Klix.ba)
Emir Hajdarović (Foto: R. D./Klix.ba)
Od presuda Haškog suda Prliću i ostalima prošlo je već pet mjeseci, a najavljivana priča o tužbama logoraša protiv Republike Hrvatske nije otišla mnogo dalje od samih najava.

Emir Hajdarović, član Upravnog odbora Udruženja logoraša Mostar odgovornim za to smatra rukovodstvo Saveza logoraša u BiH te dobrim dijelom i pogrešan pristup krovne logoraške organizacije ovoj problematici.

"Sam advokat Nobilo je u prvom istupu pokazao način kako to treba izvesti. Potrebno je da jedan ili dva logoraša podnesu tužbu protiv Republike Hrvatske. Taj pilot projekat nakon što dobije zadovoljvajuću presudu treba da bude uzor za druge logoraše koji se mogu onda na njega pozvati kao pozitivnu sudsku praksu", smatra Hajdarović.

Mostarski logoraš smatraju da je trentutna pat pozicija loša, posebno istupi predsjednika Saveza logoraša u BiH nedavno u Stocu koji upućuje logoraše da pojedinačno idu u neizvjestan, dug i skup proces tužbi.

"Logoraške tužbe protiv Hrvatske trebaju biti državni projakat, a ne pojedinačna inicijativa nekog logoraša. Čemu silna sredstva Savezu logoraša u BiH nego da posluže u tu svrhu, da pomognu materijalno i na svaki drugi način ove tužbe", kaže Hajdarović.

Mostarski logoraši i ovom prilikom upozoravaju na probleme koje imaju sa Savezom logoraša u BiH i njegovim predsjednikom Jasminom Meškovićem.

"Udruženje logoraša Mostara je u dosadašnjem radu pokušavalo da ukaže na sve nepravilnosti u radu dosadašnjih predsjednika Saveza logoraša u BiH, a sve u interesu zaštite kako svojih članova tako i u interesu svih pripadnika ove najugroženije populacije. Prije nekoliko godina razotkrili smo podvalu od strane tadašnjeg predsjednika Saveza Murata Tahirovića, a koja se tiče afere i angažmana advokata iz Hrvatske Josipa Sladića. Poslije toga svim silama tadašnje rukovodstvo Saveza, a i ovo koje je nastavilo sa istom praksom želi da Udruženje logoraša Mostar udalji od svih dešavanja koja se tiču Saveza", smatra Hajdarović.

Mostarske logoraše posebno boli izjava Jasmina Meškovića na otvorenju Muzeja žrtava rata i agresije u Mostaru, kad je kazao kako oni nisu članovi Saveza logoraša u BiH.

"Izrečena neistina od strane predsjednika Saveza logoraša Jasmina Meškovića, a što je njemu postala praksa, da Udruženje logoraša Mostar nije član Saveza logoraša u BiH će završiti na sudu jer isti dovodi u zabludu naše članove i osporava naša prava. Niti jednim dokumentom, niti odlukom Skupštine SL u BiH koja jedina po Statutu može isključiti neko udruženje iz Saveza, nelegalni predsjednik ne može dokazati svoju izjavu da mi nismo u sastavu Saveza. On se ponaša po onoj staroj 'kadija te tuži, kadija te sudi', pa mu je očito dovoljno da nas ne želi imati u SL BiH pa time njegova volja predstavlja presudu", kaže Emir Hajdarović.

Mostarski logoraši žele posebno rasvijetili priču oko toga ko stoji iza u Mostaru otvorenog Muzeja žrtava rata i genocida, ko su ti neimenovani ljudi koji su ga osnovali i koja je u svemu tome uloga Saveza logoraša u BiH.