BiH
33

Udruženje "Jedan manje - One less" se bori za svoju djecu: Amputirci bez alimentacije

Piše: M. N.
Udruženje samohranih roditelja "Jedan manje-One less" već godinu i po se bori da osobe koje su izgubile svog bračnog partnera ili ga uopće nemaju, a roditelji su, dobiju ravnopravno mjesto u bh. društvu. Za njih ne postoje kantonalne niti entitetske granice. Glavna misija ima je omogućiti svojoj djeci normalan život.

Udruženje je učestvovalo i na Diplomatskom bazaru gdje je svaka od članica predstavila svoje radove - ručno izrađene predmete, fotografije, radove, čestitke i nakit. Iskoristile su ovu priliku da promovišu svoj rad i privuku potencijalne partnere kako bi pomagale svojim ugroženim članovima i članicama.

"Veliki broj projekata je implementiran i još mnogo ih ima ispred nas. Podijelili smo pakete sa osnovnim životnim namirnicama stotinama jednoroditeljskih porodica, pomogli stanovnike poplavljenih područja i održali radionice u kojima smo nastojali dati do znanja učesnicima da nisu sami, osnažiti i roditelje i djecu. Vrlo važna nam je bila radionica 'Riječ djeteta' u kojoj je učestvovalo 13 djece, a odškolovali smo i jednog člana udruženja koji je dobio certifikat izrade logičkog okvira i projektnog prijedloga", rekla je za Klix.ba Muamera Činjarević, predsjednica udruženja.

Činjarević ističe kako su djeca samohranih roditelja većinom zapostavljena jer roditelji bez podrške partnera pokušavaju osigurati minimum za kvalitetno odrastanje njihove djece.

"Djeca ne poznaju termin Zakon i oni samu znaju da žele dobro za sebe baš kao i djeca s potpunim porodicama. Djeca se rađaju ili iz ljubavi ili nehatom dvoje ljudi koji se obično kunu na zajedništvo 'i u dobru i u zlu'. No, to se mijenja kada sve krene po zlu, bilo rastavom ili smrću roditelja. Djeca nisu kriva za to, niti njihov drugi roditelj koji se počne gubiti u datom momentu jer je vrlo teško prolaziti kroz sve faze roditeljstva sam i odbačen i od društva i od institucija na svim nivoima", kazala je Činjarević.

Udruženje "Jedan manje - One less" želi pružiti toj djeci minimum kvalitetnog odrastanja s naglaskom na obrazovanje.

"Cilj nam je izboriti se da država donekle počne voditi brigu o ovoj ugroženoj populaciji i njihovoj djeci. Aktiviranjem alimentacionog fonda za onu djecu čiji roditelj nije likvidan u mnogome bi poboljšalo život te djece koja sve češće potežu za drogom, lošim društvom, povlačeći se u sebe i slično", rekla je Činjarević.

Iz udruženja se pitaju da li se ikada neko zapitao koliko u našoj zemlji ima ovakvih porodica, te koliko djece one imaju? Ima ih na hiljade...

"Teško je dobiti posao, a i oni koji ga pukim slučajem dobiju bivaju iskorišteni na najmizerniji način. Obično je nad njima vršen mobing i iskazana prevelika doza nerazumijevanja u društvu. Odlučno želimo stati u kraj tome", poručila je Činjarević.