Uočite ih na vrijeme
62

Tri uobičajene greške koje roditelji nesvjesno rade tokom odgoja djece

L. R.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Roditeljstvo je vrlo težak posao, a ponekad ga roditelji nesvjesno učine još težim. To ne samo da dovodi do stresa u porodici nego i do lošijih odnosa. Zbog toga, nije loše znati gdje griješite u odgoju svoje djece.
Postoje tri uobičajene greške koje roditelji čine svojoj djeci, a da toga nisu svjesni. To ne samo da stvara neugodne situacije, nego djeci može i promijeniti život. Psihologinja Lisa Kaplin podijelila je koje su to greške i zašto ih ne trebate ponavljati.

Pokušavate od djeteta napraviti nekoga ili nešto što nije

Vaše dijete je prirodno introvertno, a ipak želite ekstrovertno, društveno dijete. Vaše dijete voli čitati, ali vi inzistirate da imate sportaša u kući. Takve osobnosti nije poželjno mijenjati.

Naime, roditeljstvo je uvijek jednostavnije kada slijedimo znakove naše djece umjesto da ih tjeramo da slijede naše planove. To ne znači da ne postavljamo ograničenja, ali to znači da pazimo na prirodne sklonosti našeg djeteta, koristimo ih za izgradnju pozitivnih vještina i interakcija, a zatim pomažemo našoj djeci da se protežu u područja izvan svojih zona udobnosti.

Nadgledate svaki pokret vašeg djeteta

Ukoliko komentarišete svaki aspekt života vašeg djeteta kao naprimjer, odjeća koju nosi, kakve ocjene ima, kakvi su mu prijatelji i slično, trebali biste to odmah prestati raditi jer zbog ovakvog ponašanja, vaše dijete će se osjećati jadno.

Predavanja i kritika ne funkcionišu. Potrebno je slušati, postavljati pitanja bez osuđivanja te dati ljubazne i suosjećajne savjete. U suprotnom, vaše dijete će se osjećati razočarano i neće izgraditi samopouzdanje.

Nepridržavanje ili postavljanje čvrstih ograničenja

Djeca su vrlo mudra prema slabostima svojih roditelja i ako im kažete da će izgubiti određene privilegije ako ne pospreme svoju sobu, ali to na kraju ne učinite, samo ste ih naučili da vam ne vjeruju na riječ.

Nemojte postavljati puno pravila u svom domu, ali postavite nekoliko važnih i neka se o njima ne pregovara. Nekoliko primjera može biti poštivanje policijskog sata, nepoštovanje prema braći i sestrama ili hranjenje psa.