BiH
178

Udruženja žrtava poslalo razglednicu: Ovo su temelji Republike Srpske

Anadolija
Predstavnici 25 nevladinih organizacija koje okupljaju žrtve i porodice žrtava genocida predstavili su danas na koferenciji za novinare rezglednicu na kojoj se nalaze ekshumirani posmrtni ostaci žrtava pronađenih u masovnoj grobnici Tomašica kod Prijedora, koju su uputili na adrese različitih organa vlasti u Republici Srpskoj uoči 9. januara, koji vlasti tog bh. entiteta obilježavaju kao Dan Republike Srpske.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Na razglednici je napisano: “Ako obilježavate Dan Republike Srpske, ne zaboravite ovo su njeni temelji.", javlja Anadolija.

Kada Hotić, članica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa", kazala je da je 25 nevladinih organizacija uputilo na različite adrese u RS-u razglednice na kojima se nalazi fotografija posmrtnih ostataka bošnjačkih žrtava pronađenih u Tomašici.

"Željeli smo skrenuti pažnju javnosti u manjem entitetu da su ovo zaista temelji RS-a čiji će dan nastanka oni da proslavljaju. Želimo da im probudimo svijest, da razmisle da li to treba slaviti, da se upitaju gdje su im komšije, prijatelji", poručila je Hotić.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović kazao je da su razglednice upućene institucijama od opštinskog nivoa do članova Predsjedništva BiH sa ciljem da sve predstavnike tih institucija upoznaju sa određenim činjenicama, o temeljima na kojima je nastala RS.

"Mi od njih očekujemo reakciju, ne na onaj način na koji su to uradili u prethodnom periodu, nego da se konačno uputi izvinjenje svim žrtvama na prostoru BiH", kazao je Tahirović.

Predsjednica Udruženja "Žena - žrtva rata" Bakira Hasečić kazala je da je rezglednica "podsjetnica onima koji slave Dan Republike Srpske, da znaju kako i na čemu je nastala Republika Srpska". 

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

“Republika Srpska je genocidna tvorevina. Ja kao žena žrtva rata iz Višegrada znam na čemu je nastala Republika Srpska. Danas oni koji i dalje negiraju genocide, slave. Oni slave na tuđoj muci, na muci onih koje su poklali, ubijali, žive spalili”, dodala je Hasečić.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. -1995. godina Fikret Grabovica rekao je da nema nikakve dileme da je RS nastala na zločinima.

"Ovo je prilika da mladi čuju i da se ponovo podsjeti međunarodna zajednica na ono što se dešavalo u BiH. Republika Srpska nije nikome ništa dobro donijela niti može donijeti", poručio je Grabovica.

U projektu, kako je rečeno na konferenciji za novinare održanoj u prostorijama Udruženja "Majke enklava Srebrenice i Žepe", učestuvuje 25 nevladinih organizacija, i to: Udruženje "pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa", Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje porodica nestalih općine Vogošća, Udruženje građana za pravdu, mir i povratak Sarajevo, Udruženje "Žena Srebrenice" Tuzla, udruženja porodica nestalih iz općina Zvornik i Ilijaš, Udruženje "Žena Podrinja" Bratunac, Udruženje porodica zarobljenih i nestalih Bošnjak "Prozor 92-95" Prozor-Rama, Udruženje patriota FBiH, UG "GERC SUMEJJA" centar žrtava logora Vojno Mostar, Udruženje demobilisanih boraca učesnika Marša smrti juli 95 "Podrinje", UG DNRP Podrinje, Udruženje prijatelji Voljavice, Udruženje Drinski talasi, Udruženje Podrinjski pehar Bratunac, Udruženje "Žena - žrtva rata", Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 92-95, Organizacija demobilisanih boraca Općine Srebrenica, Organizacija porodica šehida zarobljenih i nestalih osoba Vrbanja, Korot Varoš, Građanska koalicija "1. mart", Asocijacija studenata Srebrenice, Fondacija Istina, pravda, pomirenje Tuzla, Forum građana Tuzle i www.frontslobode.ba.