BiH
10

Tahirović: Ne bojimo se prijava, istina je teška i bolna

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
"Mi se ne bojimo bilo kakvih prijava i one samo pokazuju da je istina teška i bolna za onoga ko je ne želi prihvatiti, a za onog ko je prihvati je vrlo jednostavna", kazao je Feni predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović, komentirajući provjeru prijava koje policija RS-a vrši u vezi sa slanjem razglednica s fotografijom ekshumiranih posmrtnih ostataka iz grobnice Tomašica, čiji je cilj bio da se osudi obilježavanje 9. januara, Dana RS-a.

"Poznata je činjenica da, po njihovom mišljenju, treba šutjeti o svemu onome što je bilo devedesetih godina. Jasno smo ukazali na činjenicu da se od 9. januara 1992. godine, kada je formirana Republika Srpska, krenulo s jadnim ciljem, a to je protjerivanje nesprskog stanovništva s tih prostora", istakao je Tahirović.

Kako je potcrtao, to su činjenice, kao i fotografija koja je poslana s mjesta na kojem je ogroman broj ljudi stradao.

"Nažalost, u RS-u ne postoji niko ko je spreman prihvatiti tu činjenicu", zaključio je Tahirović.

Smatrajući neprimjernim obilježavanje 9. januara, Dana RS-a, 25 nevladinih organizacija poslalo je na oko 5.000 adresa institucija u RS-u razglednicu na kojoj piše: "Ako obilježavate Dan Republike Srpske, ne zaboravite, ovo su njeni temelji".

"Dvadeset i pet udruženja koje se bave problematikom žrtava je poslalo razglednicu na sve one adrese koje su nama bile dostupne na prostoru RS-a i na adrese ministara koje obnašaju funkcije u institucijama BiH, a koji i dalje negiraju zločine koji su se desili uime srpskog naroda", naglašava Tahirović.

Predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić smatra da bi RS "prvo trebalo da dostavi broj ekshumiranih grobnica i lokacija na kojima su pripadnici policije učestvovali u genocidu da bi žrtve mogle dostojno ukopati svoje najrođenije“.

"Ovo nije 1992.-1995. i ponovno poručujem da je Republika Srpska genocidna tvorevina. Njeni temelji su započeti i u mom Višegradu gdje su bile dvije žive lomače, i u jezeru Perućac gdje je tekla krvava Drina i širom BiH....", kazala je Feni Hasečić.

Istakla je da su ove razglednice bile podsjetnik vlastima u RS "da slave i veličaju genocid počinjen protiv jednog naroda, da veličaju svoju bruku i sramotu".

Hasečić je ustvrdila da se u RS-u danas zabranjuje i negira istina, ali da su preživjele žrtve tu da svjedoče.

"Hvala Bogu da je bio Haški tribunal i Sud BiH i da i danas čitamo presude, da svjedočimo, gledamo se licem u licem. Sve u nama mogu ubiti, ali ne mogu istinu, činjenice i sjećanje", poručila je ona.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković kaže da Savez logoraša u BiH nije učestvovao u slanju razglednica na adrese u Republici Srpskoj, ali ne zato što ne podržava taj projekt, nego zato što se "bavio drugim aktivnostima, prije svega vezanim za donošenje zakona o pravima žrtava torture u BiH".

"Mi nismo učestovali u slanju tih razglednica, ali smatramo također da neke žestoke reakcije preduzimati prema tim udruženjima ne bi bilo svrsishodno. A svako ima svoj program i plan rada pa nek u tom pravcu i djeluje", kazao je Feni Mešković.

On je istakao da u BiH ima mnogo grobnica u kojima su posmrtni ostaci bivših logoraša.

Navodi da je bilo 657 logora kroz koje je prošlo više stotina hiljada logoraša iz BiH. U samim logorima je ubijeno više od 30.000 logoraša, a u logorima je silovano oko 25.000 osoba.

"To je izuzetno visoka cijena i prema tim pokazateljima jasno je da je to što se zove entitet Republika Srpska stvoreno na osnovama gdje je proliveno mnogo krvi i gdje je oduzeto mnogo života", kazao je Mešković.

Projekt "Podsjećanje", čiji je cilj osuditi obilježavanje 9. januara, Dana Republike Srpske, realizirale su nevladine organizacije koje okupljaju žrtve rata u BiH.

U okviru projekta su odštampane razglednice s motivom žrtava iz masovne grobnice, a bio im je cilj opomenuti i podsjetiti na temelje na kojima je izgrađena Republika Srpska.