{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tahirović: Ne bojimo se prijava, istina je teška i bolna

F
15.1.2014. u 12:49
10
52
Tahirović: Ne bojimo se prijava, istina je teška i bolna
10
Tahirović: Ne bojimo se prijava, istina je teška i bolna
Foto: Klix.ba
"Mi se ne bojimo bilo kakvih prijava i one samo pokazuju da je istina teška i bolna za onoga ko je ne želi prihvatiti, a za onog ko je prihvati je vrlo jednostavna", kazao je Feni predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović, komentirajući provjeru prijava koje policija RS-a vrši u vezi sa slanjem razglednica s fotografijom ekshumiranih posmrtnih ostataka iz grobnice Tomašica, čiji je cilj bio da se osudi obilježavanje 9. januara, Dana RS-a.
"Poznata je činjenica da, po njihovom mišljenju, treba šutjeti o svemu onome što je bilo devedesetih godina. Jasno smo ukazali na činjenicu da se od 9. januara 1992. godine, kada je formirana Republika Srpska, krenulo s jadnim ciljem, a to je protjerivanje nesprskog stanovništva s tih prostora", istakao je Tahirović.

Kako je potcrtao, to su činjenice, kao i fotografija koja je poslana s mjesta na kojem je ogroman broj ljudi stradao.

"Nažalost, u RS-u ne postoji niko ko je spreman prihvatiti tu činjenicu", zaključio je Tahirović.

Smatrajući neprimjernim obilježavanje 9. januara, Dana RS-a, 25 nevladinih organizacija poslalo je na oko 5.000 adresa institucija u RS-u razglednicu na kojoj piše: "Ako obilježavate Dan Republike Srpske, ne zaboravite, ovo su njeni temelji".

"Dvadeset i pet udruženja koje se bave problematikom žrtava je poslalo razglednicu na sve one adrese koje su nama bile dostupne na prostoru RS-a i na adrese ministara koje obnašaju funkcije u institucijama BiH, a koji i dalje negiraju zločine koji su se desili uime srpskog naroda", naglašava Tahirović.

Predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić smatra da bi RS "prvo trebalo da dostavi broj ekshumiranih grobnica i lokacija na kojima su pripadnici policije učestvovali u genocidu da bi žrtve mogle dostojno ukopati svoje najrođenije“.

"Ovo nije 1992.-1995. i ponovno poručujem da je Republika Srpska genocidna tvorevina. Njeni temelji su započeti i u mom Višegradu gdje su bile dvije žive lomače, i u jezeru Perućac gdje je tekla krvava Drina i širom BiH....", kazala je Feni Hasečić.

Istakla je da su ove razglednice bile podsjetnik vlastima u RS "da slave i veličaju genocid počinjen protiv jednog naroda, da veličaju svoju bruku i sramotu".

Hasečić je ustvrdila da se u RS-u danas zabranjuje i negira istina, ali da su preživjele žrtve tu da svjedoče.

"Hvala Bogu da je bio Haški tribunal i Sud BiH i da i danas čitamo presude, da svjedočimo, gledamo se licem u licem. Sve u nama mogu ubiti, ali ne mogu istinu, činjenice i sjećanje", poručila je ona.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković kaže da Savez logoraša u BiH nije učestvovao u slanju razglednica na adrese u Republici Srpskoj, ali ne zato što ne podržava taj projekt, nego zato što se "bavio drugim aktivnostima, prije svega vezanim za donošenje zakona o pravima žrtava torture u BiH".

"Mi nismo učestovali u slanju tih razglednica, ali smatramo također da neke žestoke reakcije preduzimati prema tim udruženjima ne bi bilo svrsishodno. A svako ima svoj program i plan rada pa nek u tom pravcu i djeluje", kazao je Feni Mešković.

On je istakao da u BiH ima mnogo grobnica u kojima su posmrtni ostaci bivših logoraša.

Navodi da je bilo 657 logora kroz koje je prošlo više stotina hiljada logoraša iz BiH. U samim logorima je ubijeno više od 30.000 logoraša, a u logorima je silovano oko 25.000 osoba.

"To je izuzetno visoka cijena i prema tim pokazateljima jasno je da je to što se zove entitet Republika Srpska stvoreno na osnovama gdje je proliveno mnogo krvi i gdje je oduzeto mnogo života", kazao je Mešković.

Projekt "Podsjećanje", čiji je cilj osuditi obilježavanje 9. januara, Dana Republike Srpske, realizirale su nevladine organizacije koje okupljaju žrtve rata u BiH.

U okviru projekta su odštampane razglednice s motivom žrtava iz masovne grobnice, a bio im je cilj opomenuti i podsjetiti na temelje na kojima je izgrađena Republika Srpska.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: