BiH
4

Fondacija Istina Pravda Pomirenje: Počela realizacija projekta "Podsjećanja“

FENA
Sinan Alić (Foto: Klix.ba)
Sinan Alić (Foto: Klix.ba)
Fondacija Istina Pravda Pomirenje iz Tuzle organizirala je danas pres-konferenciju povodom promocije i negativnih reakcija na projekt pod nazivom "Podsjećanja“, a koji se realizira kroz štampanje razglednice čija je distribucija počela krajem 2013. godine.

Cilj projekta je da se kroz razglednicu podsjeti da su od 9. januara 1992. godine do dejtonske Republike Srpske nastali svi zločini u BiH te da se ta činjenica namjerno i svjesno zanemaruje time što Republika Srpska slavi ovaj dan kao dan RS.

"Od tog datuma je formirana skupština Republike srpske BiH i slavi se u kontinuitetu do današnjeg dana. Najvjerovatnije namjerno i svjesno se zanemaruje činjenica da su od tog januara do dejtonske Republike Srpske svi zločini u ovoj državi nastali. Ako to neko slavi, onda mi osjećamo moralnu potrebu da ga podsjećamo na to", kazao je na pres-konferenciji predsjednik Fondacije Istina Pravda Pomirenje Sinan Alić.

Pojasnio je da se ovaj projekt realiziraju kroz razglednicu čija je distribucija počela pred Novu 2014. godinu, te danas nastavljaju sa slanjem razglednice na sve adrese izvršne, zakonodavne, sudske vlasti, državne firme i ustanove u Republici Srpskoj.

U saopćenju Fondacije je istaknuto da ovaj projekt realizira 25 nevladinih organizacija u BiH, te da nije nikakva politička manipulacija, kako su bile prvobitne reakcije onih koji su već dobili razglednicu, a pogotovo nije čestitka kojom bi se trebalo nekome nešto čestitati.

"Razglednica je samo podsjećanje na stravične zločine, ona i opominje, a ako se neko zbog toga osjetio i odgovornim onda je to prvenstveno njegov problem", dodao je Alić.

U Fondaciji su naglasili da će oko četiri do pet hiljada razglednica biti poslano u Republiku Srpsku, te da nisu pravili selekciju po područjima, nego su slali redom po spisku odbornika u RS-u.

Smatraju da se današnje političko rukovodstvo Republike Srpske "nije distanciralo od vremena u kome je zločin podignut na nivo legitimnog sredstva za postizanje cilja, ali da je to njihov problem i onih koji im vjeruju".

Umjesto jasnog distanciranja od tog vremena, nalogodavaca i izvršilaca zločina, od kojih su mnogi osuđeni ili im se sudi u Hagu, uključujući vojni i politički vrh RS-a, sadašnje rukovodstvo, navode u Fondaciji, sudjeluje u minimiziranju počinjenih zločina.

"Ovo nije podmetanje srpskom narodu, razglednica je samo podsjećanje na jednu istorijsku činjenicu, a ona je neumoljiva. Sve što se događalo u periodu od 9. janura 1992. godine pa sve do Dejtonskog sporazuma predstavlja hronologiju zločina nad nesrbima u BiH", potcrtali su u Fondaciji Istina Pravda Pomirenje.