|

Udruženja tvrde: Policija u Mostaru je bez naloga primjenila silu protiv građana

Udruženja tvrde: Policija u Mostaru je bez naloga primjenila silu protiv građana
84
A. D.
9.12.2019. u 17:58
64
komentara
84

dijeljenja
Udruženja tvrde: Policija u Mostaru je bez naloga primjenila silu protiv građana Foto: Klix.ba
Jutros je policija Hercegovačko-neretvanskog kantona postala saučesnik u izvršenju krivičnog djela nezakonito intervenišući, uz primjenu sile, protiv građana Mostara koji su sjedili pred kapijom deponije Uborak, tvrde predstavnici udruženja "Jer nas se tiče" Mostar, te "Eko akcija" Sarajevo.
Građani su svojim aktivnostima nastojali spriječiti nastavljanje izvršenja krivičnog djela ugrožavanja okoliša otpadom propisanog Krivičnim zakonom FBiH, navode iz ovih udruženja te dodaju da su još ljetos najavili nadolazeću katastrofu i protestima pozvali nadležne da blagovremeno poduzmu akcije da ne bi došlo do ugrožavanja života i zdravlja stanovnika Uborka i cijelog Mostara.

"Kao što je poznato i policiji, dužnost je svakog građanina da spriječi kriminal. Upravo to su radili muškarci, žene i djeca koji su jutros svojim pasivnim otporom i sjedenjem na betonu sprječavali zagađivanje okoliša - njihove zemlje, zraka i vode, koje je direktna posljedica dovoženja otpada na nelegalnu deponiju koja nema niti jedan zakonski osnov za rad. Policija je, a da nije pokazala nalog za djelovanje niti bilo koji drugi pravni osnov za svoju intervenciju, primijenila silu i napravila kordon čime je omogućeno bezbjedno izvršenje krivičnog djela kamionima punim otpada. Time su organi reda i zakona, kojima je zaštićeno i najveće dobro svake ljudske zajednice– ljudski život, svjesno prekršili zakone i omogućili nastavak ugrožavanja zdravlja ljudi", saopćili su iz ovih udruženja.Udruženja “Jer nas se tiče” iz Mostara i “Eko akcija” iz Sarajeva su najavili podnošenje krivične prijave protiv odgovornih osoba i direktnih izvršilaca i saizvršilaca krivičnog djela zagađenja okoliša otpadom, ali i ugrožavanja opće sigurnosti građana.

"U međuvremenu pozivamo policijske snage da, uz zakone, poštuju i dobrobit sebe i svojih porodica, te se suzdrže od bilo kakve sile spram ljudi Mostara i Uborka koji se bore za sve nas, pa i njih. Podsjećamo ih da služe narodu a ne vlastima2, saopćili su.
Prijavi grešku


Komentari (64)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...