Napeto u Hercegovini
717

Policija silom deblokirala deponiju Uborak u Mostaru, ima povrijeđenih

R. D.
Jake snage MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona su uz primjenu sile rano jutros deblokirale deponiju Uborak u Mostaru. Deponiji je prošle sedmice istekla okolišna dozvola, a građani okolnih naselja je drže blokiranom od srijede.

Nekoliko stotina građana okupilo se rano jutros na ulazu u deponiju Uborak, kao podrška onima koji su tu neprekidno već danima. Sjeli su ispred kapije i formirali živi štit.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Ne može niko samovoljno donositi odluke, ovo je Bosna i Hercegovina. Ovi ljudi nisu kriminalci", uzvikivali su građani.

Kako saznajemo, ima i povijeđenih, a intervenisala je i Hitna pomoć.

Omer Hujdur, jedan od lidera Inicijative "Jer me se tiče", ranije je kazao da jednom policijskom deblokadom ovaj problem neće biti riješen.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Uslovi za život su nam ugroženi u svakom smislu i nemamo šta izgubiti. Ako nas policija ukloni, mi se vraćamo za pola sata, ali ko štiti kriminalne radnje ovih na vlasti koji koriste nelegalnu deponiju, on se poistovjećuje s njima i kriminalac je", ranije je za Klix.ba kazao Omer Hujdur, predsjednik Građanske inicijative "Jer me se tiče.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Građanska aktvistica Amna Popovac kazala je kako policija nema odluku suda ili Vlade HNK prema kojoj bi djelovala.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Akcija policije je nelegalna, jer deponija nema nijednu dozvolu za rad. Federalna inspekcija treba da zatvori deponiju Uborak, kanton i grad treba da rade svoj posao, ispoštuju dogovore", kazala je Popovac.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Deponija Uborak desetak godina je problem na koji upozoravaju mještani Vrapčića, Livča i drugih sjevernih mostarskih predgrađa, a stanje je posebno eskaliralo posljednje godine. Građani su je držali blokiranom i u junu ove godine, ali je nakon 11 dana postignut dogovor s gradskim vlastima, koji u najvećoj mjeri nije poštovan.