{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UDIK: U Sarajevu zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"

F
1.8.2015. u 16:25
10
43
UDIK: U Sarajevu zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
10
UDIK: U Sarajevu zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Foto: FENA
Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) oštro osuđuje zabranu mirnog okupljanja ispred zgrade ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu, a čiji je skup prijavio UDIK, u povodu obilježavanja 20. godišnjice stradanja Srba u vojnoj operaciji „Oluja“.
Zabranu okupljanja je kako se navodi u saopćenju UDIK-a donijelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo- PU Centar Sarajevo, a skup koji je zakazan za ponedjeljak 3. augusta za cilj je imao odavanje pošte nastradalima u „Oluji“ te podsjećanje javnosti na zločine Hrvatske vojske prema civilnom srpskom stanovništvu koje Republika Hrvatska danas s ponosom slavi, kaže se u saopćenju UDIK-a.

Zabrana skupa je najgora i najstrašnija slika koju možemo da pošaljemo iz Sarajeva, a želja je bila nešto sasvim drugo, ocjenjuje UDIK.

Ovo je, kaže se u saopćenju, i "dokaz solidarisanja sa politikom koju vodi Republika Hrvatska, a koja ima za cilj diskriminaciju i veličanje odgovornih za ratne zločine nad srpskim civilnim stanovništvom u Hrvatskoj".

Iz UDIK-a podsjećaju da je sloboda okupljanja garantovana članom 11. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda te navode da Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo selektivno zabranjuje skupove i krši slobodu na mirno okupljanje.

Zabraniti mirno okupljanje je nešto što se ne radi u demokratskom društvu a naročito ne u društvu koje je doživjelo sličnu sudbinu, kaže se u saopćenju UDIK-a.

Nadalje se navodi kako je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović iskazala solidarnost prema žrtvama genocida u Srebrenici, a sada na ovaj način institucije u Sarajevu iskazuju podršku hrvatskoj politici.

Uprkos zabrani o okupljanju, UDIK će u ponedjeljak 3. augusta uputiti pismo predsjednici Republike Hrvatske i još jednom je pozvati na odgovornost i distanciranje od zločina počinjenih u ime Republike Hrvatske.

Njeno (ne)distanciranje će imati dugotrajne posljedice na odnose u regionu, ali i ozbiljno shvatanje hrvatskog poimanja zapadnog Balkana na putu ka EU, kaže se na kraju saopćenja UDIK-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: