Regija
103

Srbija: U Beogradu zabranjeni svi skupovi na dan obilježavanja genocida u Srebrenici

Klix.ba
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je zabranilo sve skupove zakazane za subotu ispred Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu, na dan kad se obilježava 20. godišnjica genocida u Srebrenici.

Odluku ministarstva je na konferenciji za medije potvrdio ministar Nebojša Stefanović, a ona je donesena nakon "sigurnosnih i operativnih provjera".

"Upozoravam sve koji razmišljaju da ipak dođu, da policija neće dozvoliti ni tolerisati bilo kakvo okupljanje ispred Skupštine Srbije, niti održavanje skupova koji su zabranjeni", rekao je Stefanović.

Dodao je da je za sutra bilo zakazano pet skupova u različitim periodima koje su najavili Zavetnici, Dveri, Inicijativa mladih za ljudska prava, Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih od 1998. do 2000. godine, kao i građanin Nikola Aleksić.

Stefanović je kazao da je bilo neodgovornih izjava koje unose haos i pozivaju na netrpeljivost i podjele. Istakao je da mnogi neodgovorni ljudi ne razmišljaju o interesima i sigurnosti Srbije i njenih građana.

Ovaj potez ministarstva, odnosno zabrana okupljanja, prema njegovim riječima garantuje mir i sigurnost.

Na dan obilježavanja genocida u Srebrenici ispred Narodne Skupštine u Beogradu je zakazan skup pod nazivom #sedamhiljada. Ogranizatori skupa su zaključili da je zabrana isključivo politička odbrana.

Uprkos zabrani, Srpska radikalna stranka je saopćila da će se odazvati pozivu nevladinih organizacija i priključiti se akciji #sedamhiljada. Naveli su da će doći s četničkim zastavama s natpisom "S verom u Boga, sloboda ili smrt", javlja srbijanski B92.