Veliki rizik
43

Udar na demokratiju: Ide li BiH koracima Mostara da postane "država slučaj"?

D. Be.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Prethodnih 12 godina u Mostaru nisu održani lokalni izbori. Prethodnih 12 godina održavanje izbora u ostatku BiH nikada nije došlo u pitanje. Do danas.
Početkom ovog mjeseca novi sastav Centralne izbore komisije BiH, čiji legitimitet osporavaju SNSD i HDZ, donio je odluku o raspisivanju Lokalnih izbora za 4. oktobar ove godine. No uslijed neusvajanja budžeta BiH krenule su i špekulacije koje su se danas ispostavile tačnim - izbori se pomjeraju za 15. novembar.

Neke političke stranke nemaju ništa protiv toga, neki predlažu da se lokalni spoje sa općim izborima, dok treći smatraju da je prolongiranje skandalozna odluka.

Da li će se upravo političke nesuglasice prelomiti i preko demokratskog prava svakog građanina da ima pravo izaći na izbore i izabrati svoje predstavnike na lokalnom nivou?

Trenutno se čini da neće, da će se pronaći rješenje i da će budžet biti uskoro usvojen. No, tako se činilo u Mostaru, nezamislivim, pa je sve postalo stvarnost koja "drma" Mostarom više od decenije. Tema izbora u Mostaru se aktuelizira s vremena na vrijeme, ali i dalje bezuspješno. Čak ni presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju Irme Baralije protiv BiH za sada ne ulijeva optimizam da će biti primjenjena ove godine.

Nevjerovatno zvuči i činjenica da Vijeće ministara BiH ne može izdvojiti 4,2 milion KM koliko je potrebno CIK-u za organizaciju izbora koji će koštati oko 9 miliona KM. Iz CIK-a se s druge strane nadaju da će sve biti riješeno do jula.

Da će se u cijeli proces, kako to obično i biva u BiH, uključiti stranci vidljivo je iz današnjeg saopćenja OSCE-a koje je kao iz topa plasirano netom nakon odluke CIK-a da promijeni datum izbora. Oni su shvatili opasnost da BiH "sklizne" u "Mostar".

"OHR želi podsjetiti sve relevantne organe, uključujući Vijeće ministara, Predsjedništvo i Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, na njihovu zakonsku obavezu da osiguraju adekvatna finansijska sredstva za izbore. Od suštinskog je značaja da sve institucije na svim nivoima u potpunosti sarađuju sa CIK-om, kako to nalaže zakon, a kako bi se izvršila ova ključna demokratska funkcija u BiH", navode iz OHR-a.

Kako saznajemo isti stav dijele i ambasadori Kvinte kojima je održavanje izbora ove godine "pod moranjem".

No, da li će svjetske sile ovaj put imati dovoljno jaku taktiku za "savijanje ruku" domaćim političkim liderima kako bi se problemi i nesuglasice riješili u hodu, ostaje da se vidi. Ostaje i opcija da će domaće snage same uspjeti pronaći rješenje te pokazati određenu dozu ozbiljnosti prema državi i njenim građanima.

U suprotnom, pred Bosnom i Hercegovinom je velika kriza i udar na demokratiju neviđenih razmjera. Prvi put od rata.