BiH
32

Učesnici "Zeničkih horizonata" odali počast Havi Dovadžiji

Klix.ba
Zeničko Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma "Vedro" u nedjelju, 6. aprila, realiziralo je i treću etapu projekta "Zenički horizonti", a 110 učesnika pješačilo je sa istoka Zenice prema centru grada.

Tura koju je po treći put organizovalo "Vedro" počela je iz sela Briznik, a potom se kolona učesnika uputila u rejon Čolana do releja Klopačke Stijene.

Učesnici su se strmom stazom spustili do naselja Kopilo i Talami, a etapa je bila dužine 13 kilometara. Organizatori su sve učesnike upoznali sa selima babinskog kraja, a Zeničanin Amir Tufekčić zadovoljan je etapom "istok".

"Ovo je zaista lijepa tura i sada znam gdje ću doći sa porodicom kada mi prahne lijepa i lagana šetnja", kazao je Tufekčić, te dodao da su organizatori ispunili njegova očekivanja.

Učesnici šetnje su u 12 sati, učenjem fatihe i minutom šutnje, odali počast Havi Šljivić-Dovadžiji iz Sarajeva, koja je prije šest dana smrtno stradala nakon što ju je vozilom udario Semir Rastoder, dok je ona prelazila cestu.

Najmlađa učesnica jučerašnjeg pohoda bila je četverogodišnja Iman, koja je sa svojim roditeljima i bratom prošla cijelu turu, dok je najstariji učesnik bio 75-godišnji Munir Šarić.

Vedro će u nedjelju, 13. aprila, organizovati i posljednju po redu etapu "Sjever" dužine 21 kilometar, koja se prostire od sela Gladovići preko Kraljevina, izletišta Smetovi do centra grada.