BiH
0

Preko 80 učesnika u planinarskom pohodu na Trebević

Klix.ba
(Foto: Nermin Talam/Vedro.ba)
Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma "Vedro" iz Zenice ovog vikenda uspješno je okončalo svoj jubilarni, deseti izlet, na Trebević.

Preko osamdeset Zeničanki i Zeničana, po veoma teškom terenu uspjelo je osvojiti Sofu, vrh Trebevića, na 1.627 metara nadmorske visine. Uspon je savladan bez poteškoća, iako je magla pratila učesnike pohoda tokom cijelog uspona.

Maršuta kojom su se kretali iznosila je oko 15 kilometara, a išla je od Brusa preko Dobre vode, Austrougarskih artiljerijskih položaja te grebenom do vrha Trebevića, a povratak šumskom stazom do položaja Dobre vode i početne tačke Brus.

Nakon osvojenog Trebevića, grupa je posjetila planinarski dom "Napredak", gdje su se odmorili uz razgovor i čaj.

"Nažalost zbog magle koja je pala do pola Sarajeva, učesnici su bili uskraćeni za prelijepi pogled na glavni grad Bosne i Hercegovine. Pored članova Udruženja planinara Vedro, učešće u izletu su uzeli i članovi zeničkih planinarskih društava Mladost, Tvrtkovac, Poštar, Tajan-Lisac, te članovi sarajevskog Udruženja Avantur", kazao je član Vedra Afan Abazović.

Današnjom maršutom bio je zadovoljan i učesnik izleta Almir Bajraktarević iz Zenice.

"Današnja tura bila je veoma interesantna i prilično lagana, iako nas je cijelim putem pratila magla, ali je to davalo dodatni mističan ton prelijepoj prirodi koja nas je okruživala. Nažalost, nisam uspio vidjeti Sarajevo, ali čim vrijeme bude ljepše, dolazim sa porodicom ponovo. Hvala 'Vedru' na organizovanom izletu, koji je vjerujem najbolji do sada“, izjavio je Bajraktarević.

Vedro se zahvaljuje svim učesnicima na sjajnoj atmosferi i uspješnoj saradnji tokom izleta, te najavljuje nove aktivnosti u narednom periodu, poput Omladinskog planinarskog uspona na vrh Bjelašnice – Opservatorij 2.067, "Vedro night“ i druge.