BiH
0

Planinari osvojili Opservatorij i pružili podršku Arminu Gaziću

Klix.ba
(Foto: Afan Abazović/Vedro)
Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma "Vedro" iz Zenice danas je uspješno realizovao svoj jedanaesti izlet po redu, a prvi visokogorski na olimpijsku ljepoticu Bjelašnicu.

Najviša tačka za osamdeset učesnika današnjeg planinarskog pohoda bila je Opservatorij koji se nalazi na 2.067 mnv, a u pohodu su učestvovali članovi udruženja "Vedro" iz Zenice, "Avantur" iz Sarajeva, "Nova vizija" iz Novog Travnika, te planinarskih društava "Tajan-Lisac", "Mladost", "Poštar", "Medex" i "Bobovac". Prema riječima učesnika pohoda, osvajanje najvišeg vrha Bjelašnice ostvareno je u veoma teškim okolnostima, ledenom polarnom vjetru brzine i do 100 kilometara na sat, te očekivanim minusima.

"Pored svih poteškoća na koje smo naišli učesnici su uspjeli 'savladati' Opservatorij, stazom sa Babinog Dola, preko Kuće spasa, a spust je bio preko staze ski-centra na Babinom Dolu", kazao je glasnogovornik Udruženja "Vedro", Afan Abazović.

Članovi današnjeg pohoda sjetili su se i zeničkog alpiniste i trostrukog državnog prvaka u sportskom penjanju, Armina Gazića, koji je nastradao prije deset dana u nesreći prilikom osvajanja planine Prenj u okviru priprema za uspon na Eiger.

"Za našeg prijatelja smo napraviti transparent podrške 'Ne daj se Mućak', što je nadimak Armina Gazića i vjerujemo da će se brzo oporaviti. Ideja se rodila na dan njegove nesreće i na ovaj način smo odlučili da uputimo podršku, uz želju da se što prije vrati 'u smjer'..", dodaje Abazović.

"Vedro" će 15. marta 2014. godine u 19 sati u Amfiteatru Politehničkog fakulteta u Zenici organizovati "Vedro night" gdje će predstaviti svoje dosadašnje aktivnosti, te najaviti nove aktivnosti, a sve sa ciljem promocije planinarstva i sportskog turizma u Zenici.

Iz Udruženja "Vedro" pozivaju sve zainteresovane da prate njihov rad i buduće planove na Vedro Fan Pageu.