BiH
103

Oko 100 učesnika u prvoj etapi "Zeničkih horizonata"

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Afan Abazović/Vedro)
Projekat "Zenički horizonti" Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma "Vedro" iz Zenice danas je realiziran prvom planinarskom šetnjom sa zapada prema centru Zenice.

Prva etapa u okviru projekta "Zenički horizonti" obuhvatala je dužinu od 15 kilometara, sa zapada, a 91 učesnik je preko prevoja Ovnak te sela Osojnica, Obrenovci i Kozarci, svoju današnju turu završilo na zeničkom uzvišenju Zmajevac, nakon čega su se spustili u naselje Ravan.

Prema riječima glasnogovornika "Vedro" Afana Abazovića, brojni učesnici pohoda imali su priliku po prvi put vidjeti panoramu zeničkih sela Pojska, Vrselja, Poratja, Lupca i drugih, a na posljednjoj destinaciji na Zmajevcu napravljena je grupna fotografija sa pogledom na Zenicu.

"O tome kakva je ideja projekta govore komentari učesnika da je prva trasa bila predivna i da je naš projekat za svaku pohvalu s obzirom da do sada niko nije realizovao sličnu aktivnost. Nama je bila izuzetna čast da realizujemo današnju etapu, prvu od četiri, pred nama su još tri etape obilaska Zenice iz pravca istoka, sjevera i juga kada očekujemo još veći odziv naših sugrađana", izjavio je Abazović.

U sklopu akcije prikupljanja plastičnih čepova, učesnici današnjeg pohoda prikupili su 403 plastična čepa koje će donirati u dalji proces obrade za pribavljanje invalidskih kolica.

Iz Udruženja "Vedro" pozivaju sve zainteresovane da im se priključe na drugu etapu "Jug", projekta "Zenički horizonti" , koja će biti realizirana 30. marta 2014. godine, a više informacija o projektu možete pročitati na njihovom Facebook fan pageu Vedro.