BiH
847

Učesnici protesta pokupili smeće ispred Parlamenta i razišli se

Klix.ba/Fena
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Većina učesnika današnjeg protesta ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu razišla se poslije 18 sati.

Na Trgu BiH je ostala jedna manja grupa od pedesetak osoba koja se od kiše sakrila ispod improviziranog šatora. Prije nego što su počeli da se razilaze, demonstranti su poručili da će se na istom mjestu, simbolično u pet do 12 sati okupiti sutra i narednih dana, jer su do 30. juna dali rok vlastima za ispunjenje njihovih zahtjeva.

Njihov osnovni zahtjev je donošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju građana na državnom nivou. Oni također traže osnivanje fonda solidarnosti za djecu kojoj je potrebno liječenje izvan BiH, te slivanje u taj fond 30 posto od plaća članova parlamenta i ministara. Traže i nekažnjavanje učesnika protesta.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Od početka okupljanja, zgradu institucija BiH osiguravale su jake policijske snage, a kako je ranije saopćeno iz MUP-a KS nije zabilježen nijedan incident.

Učesnici protesta su nakon  završetka protesta pokupili smeće i tako dali još jedan pozitivan primjer građanske odgovornosti. Inače, protesti su protekli u pozitivnoj atmosferi građanskog jedinstva, okupljeni su plesali i pjevali, a političarima su poručili da je "kraj građanske apatije njihov kraj".