BiH
0

Učesnici Marša mira idu prema Kalesiji

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Učesnici "Marša mira Sarajevo - Nezuk - Potočari 2013" trenutno se nalaze u mjestu Zelenika te planiraju večeras oko 19.30 stići u Kalesiji, kazala je za Agenciju FENA članica Organizacionog odbora Lejla Čaušević-Sućeska.

"Sve ide prema planiram aktivnostima. Danas ćemo prepješačiti najdužu etapu od 39 kilometara prema Kalesiji", rekla je Čaušević-Sućeska.

Najstariji učesnik Marša je Sejfo Herenda koji ima 81 godinu, dok je najmlađi učesnik Muzafer Salkić, rođen 1995. godine, dva mjeseca nakon pogibije svog oca u selu pokraj Nezuka.

Učesnici "Marša mira Sarajevo - Nezuk - Potočari" krenuli su 3. jula iz Sarajeva i oni će za osam dana prepješačiti 220 kilometara.

Ovogodišnji Marš iz Sarajeva održava se drugi put. Učesnici pješače od Sarajeva do Nezuka, a onda se priključuju "Maršu mira" koji iz Nezuka kreće do Potočara. Na ovaj način se obilježava godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i odaje počast žrtvama genocida nad Bošnjacima u Srebrenica u julu 1995. godine.

"Marš mira Nezuk-Potočari" postao je međunarodna manifestacija jer svake godine veliki broj ljudi iz svijeta dolazi u BiH radi učešća u maršu. Prošle godine bilo je 8.000 učesnika. Na ovogodišnjem "Maršu mira Nezuk- Potočari 2013" očekuje se oko 5.000 učesnika. Putem interneta se registriralo 1.000 učesnika.