BiH
341

Građani iz Sarajeva krenuli na 220 km dug put prema Srebrenici

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Učesnici ovogodišnjeg Marša mira Sarajevo-Nezuk-Srebrenica 2013. pošli su jutros u 08.00 sati s Dolac Malte, tačnije ispred Spomenika šehidima i poginulim borcima kod zgrade BH Telecoma, na pješački pohod dug 220 kilometara.

U narednih osam dana učesnici će propješačiti ovaj put u znak sjećanja na nevino nastradale u genocidu koji se u julu 1995. godine desio u Srebrenici, saopćio je Organizacioni odbor Marša mira.

Dionica od Sarajeva do Potočara je duga 220 kilometara i podijeljena je u osam etapa. Prve tri noći učesnici pohoda će spavati u planinarskim domovima, na Ozrenu pored Sarajeva, u Olovu i na Javoriju. Četvrtu noć će prespavati u hotelu "Košuta" u Kalesiji, ali budući da je veliki broj učesnika, dio njih će spavati u šatorima. Nakon toga se priključuju učesnicima Marša u Nezuku.

Najmlađi učesnik pohoda koji kreće iz Sarajeva ima 17, a najstariji 80 godina.

Marš mira je pješački pohod, koji se od 2005. godine održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima "Sigurnosne zone UN-a" - Srebrenica, u julu 1995. godine.

Marš mira je postao međunarodna manifestacija jer svake godine veliki broj ljudi iz svijeta dolazi u BiH radi učešća u maršu. Prošle godine bilo je 8.000 učesnika.