{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Učesnici Marša mira stigli u Srebrenicu, na čelu kolone su bila djeca

F
FENA
10.7.2013. u 18:01
876
Učesnici Marša mira stigli u Srebrenicu, na čelu kolone su bila djeca
876
Učesnici "Marša mira Nezuk -Srebrenica 2013" stigli su danas oko 17.30 sati u Memorijalni centar "Potočari".
"Učesnike Marša je dočekao načelnik Srebrenice Ćamil Duraković. Na čelu kolone bila djeca u pratnji Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka", potvrdio je za Fenu predsjednik Pododbora za organizaciju "Marša mira" Muhizin Omerović.

Dodao je da je ovo bio jedan od najdostojanstvenijih marševa do sada te smatra da je ovogodišnji marš poseban. U putu do Potočara, kazao je on, imali su problema zbog kiše, ali ih ništa nije moglo zaustaviti.

Učesnici će večeras prenoćiti u kampu Potočari, a sutra će učestvovati u obavljanju dženaza namaza i ukopu identificiranih 409 žrtava genocida.

Oko 5.000 učesnika marša je od 8. jula prepješačilo 86 kilometara od Nezuka do Potočara.

"Marš mira" postao je međunarodna manifestacija te se veliki broj ljudi iz svijeta pridružuje maršu.

Učesnici "Marša mira Sarajevo - Nezuk - Potočari 2013" također su stigli do Potočara nakon što su za osam dana prepješačili 220 kilometara od Sarajeva do Potočara.

"Svih 42 učesnika su dobro. Kolege koje su zadužene za logistiku su već postavile šatore u Gornjim Potočarima. Jako smo umorni, ali ponosni", izjavila je za Fenu članica Organizacionog odbora Lejla Čaušević-Sućeska.

Ovogodišnji Marš iz Sarajeva održava se drugi put. Učesnici pješače od Sarajeva do Nezuka, a onda se priključuju "Maršu mira" koji iz Nezuka kreće do Potočara.

Na ovaj način se obilježava godišnjice genocida u Srebrenici i odaje počast žrtvama genocida u julu 1995. godine.

Maratonci trčali tri danaI učesnici "Supermaratona Bihać - Potočari" stigli su u Potočare nakon trodnevnog, neprekidnog, štafetnog trčanja.

"Na čelu kolone bio je najstariji učesnik Branislav Verišić koji ima 71 godinu, najmlađi učesnik Muamer Topčagić koji ima 16 godina te jedanaestogodišnji Haris Mamutović koji je nosio zastavu BiH", izjavio je za Fenu idejni tvorac "Supermaratona Bihać - Potočari" Jasmin Halilagić.

Dodao je da su prije dolaska u Potočare svratili do kuće Fate Orlović u Konjević polju.

"Kako smo se približavali Potočarima, sve ostalo je postalo nebitno", zaključio je.

Učesnici će večeras prenoćiti u kampu Potočari, a sutra će učestvovati u obavljanju dženaza namaza i ukopu identificiranih 409 žrtava genocida ubijenih 1995. godine u Srebrenici.

Sportisti grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona već četvrti put podršku daju "Maršu mira". Supermaraton je trajao od 8. do 10. jula u dužini od 480 kilometara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: