BiH
8

Učenici u KS opterećeni nepotrebnim sadržajima, a ne brojem predmeta

FENA
Ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo (KS) Elvir Kazazović i predstavnici Vijeća roditelja osnovnih i srednjih škola KS razgovarali su danas o aktuelnim pitanjima provođenja eksterne mature, reformi nastavnih planova i programa u Kantonu Sarajevo te udžbeničkoj politici.

Tom prilikom razmatrana je i inicijativa za promjenu Zakona o srednjem obrazovanju, koja se odnosi na uvođenje obaveze stjecanja diplome trećeg stepena.

Kako je istakao Kazazović neophodna je temeljna revizija nastavnih planova i programa u cilju obezbjeđenja kvalitetnijeg odgojno-obrazovnog procesa u školama i smanjenja opterećenja učenika u nastavnom procesu.

  • To će podrazumijevati detaljnu analizu planova i programa jer su učenici opterećeni nepotrebnim sadržajima, a ne brojem predmeta - prezirao je Kazazović.

Naglasio je da je neophodno što prije formirati stručne timove za provođenje reformi koji će raditi na izmjeni postojeće zakonske regulative za osnovno i srednje obrazovanje u čijem sastavu će biti predstavnici resornog ministarstva, Prosvjetno-pedagoškog zavoda KS-a i Vijeća roditelja osnovnih i srednjih škola.

Zajednički stav učesnika sastanka je da se proces reforme obrazovanja mora odvijati bez obzira na aktuelne tužbene zahtjeve uposlenika u školama.

  • Reforma obrazovanja nas, između ostalog, obavezuje i da provedemo reorganizaciju školskih aktivnosti s ciljem uvođenja cjelodnevne nastave odnosno produženog boravka za učenike u svim osnovnim školama koje za to imaju adekvatne uslove i mogućnosti - istakao je Kazazović.

Kako je navedeno, planirane reformske aktivnosti će obuhvatiti i temeljnu evaluaciju ranijih rezultata eksterne mature te na osnovu toga preporučiti aktivnosti koje će dovesti do unapređenja ovogodišnjeg procesa eksterne mature.

  • Bosna i Hercegovina mora da shvati da nema nafte, zlata i visoke tehnologije. Samo s pametnim i obrazovanim ljudima ona može postići ekonomski napredak - poručio je Kazazović, prenosi Press služba KS.